Školski pribor, udžbenici…septembarski “udar” na kućni budžet

Još samo par dana dele nas od prvog školskog zvona, kada će početi nova nastavna godina. Roditelji su već od sredine jula u potrazi za adekvatnim školskim priborom i udžbenicima, a kako su u anketi potvrdili i ovaj septembar je tradicionalno meseć radosti ali i velikog opterećenja za kućni budžet.

 I ovoga puta se nekako stavka u vidu bar 15000 dinara za jedno dete ne može zaobići i to za najosnovnije i najskromniju verziju. Kako trgovci objašnjavaju u lokalnim knjižarama, deca dolaze, razgledaju i imaju možda po neku nerealnu želju, ali roditelji dosta opterećeni cenama umeju da pokažu i nedostatak takta, pa se sve pretvori u nadmudrivanje sa trgovcima.

Uzevši u obzir da se recimo cena rančeva za školaše kreće od dve do 6 hiljada, a da je cena grafitne olovke od 45 do 180 dinara, a tepmera od 228 koliko staju obične pa sve do 780 koliko je potrebno izdvojiti za gel tempere, ne čudi što se roditelji opredeljuju i da pokušaju da pribor pronađu u više knjižara.

Cena sveski je od 18 dinara, pa sve do 170 dinara, nalepnice za sveske 60 dinara, blok za likovno 52 dinara, a kesa za taj isti blok je od 35 do 60 dinara. Kada je reč o kompletu udžbenika recimo za sedmi razred, njegova cena iznosi od 14.000 do 17.000 dinara, dok će za osmi razred morati da se izdvoji oko 15.000. Okvirni cenovnici udžbenika srednjih škola iznose od 12.000 do 18.000 dinara  i sve zavisi od toga koju školu dete pohađa, odnosno koji smer. Kako bi izašli u susret roditeljima, u pojedinim knjižarama imaju popuste na određeni školski pribor, kao i mogućnost sindikalne prodaje na tri mesečne rate. Još jedan od saveta roditeljima je da se materijal ne gomila, nego da se slušaju uputstva nastavnika i kupuje onoliko koliko je potrebno.