Školska slava svečano obeležena u OŠ “Sveti Sava”

Srpska pravoslavna crkva i škole u Srbiji slave Savindan kojim se obeležava uspomena na najvećeg i najznačajnijeg srpskog prosvetitelja, Svetog Savu. Učenici školsku slavu obeležavaju kao radni, ali nenastavni dan. U OŠ „Sveti Sava“obrednim rezanjem kolača i svečanim programom tradicionalno je obeležen važan dan posvećen srpskom arhiepiskopu.

 Sveti Sava ke proglašen   za školsku slavu i obeležava se 27. januara. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije. Svečano je bilo u OŠ „Sveti Sava“. Čestitajući praznik svim đacima i kolegama, predsednica SG Stanislva Hrnjak je i ovoga puta istakla da je vrlo bitno uz maksimalnu posvećenost obavljati svoj posao, a pogotovo kada se radi o prosvetnim radnicima:

-Pre svega, privilegija je što ova škola nosi ime Svetog Save. Oni sa jednim punim kapacitetom opravdavaju to što nose njegovo ime, jer je ovo zaista na teritoriji grada Kikinde jedna škola, koja  uvek ističe svoje učenike i svoj rad dobrim rezultatima i velikim interesovanjem. Sad je u toku upis, odnosno prijava đaka za prvi razred i ja sam sigurna da ova škola uvek to lepo realizuje i nema brigu u vezi sa tim, iako imamo ipak manje dece. Ja koristim priliku da iskažem veliko zadovoljstvo što imam mogućnost i čast  da budemo zajedno na ovaj veliki praznik.

Škola „Sveti Sava“ dvadeset šest godina nosi naziv srpkog prosvetitelja. Uz svečani program i ceremoniju rezanja kolača, osim svečane dodele plaketa, u školi se godinama tradicionalno daje pravi smisao obeležavanja slave. Biblioteka osnovne škole „Sveti Sava“ od danas je bogatija za 1000 knjiga dobijenih u okviru programske akcije Radio Beograda „Knjiga solidarnosti“, koja postoji već 48 godina.

Poklon je stigao na dan škole i školske slave i upotpuniće školsku biblioteku. Motiv postojanja „Knjige solidarnosti“ Radio Beograda sadržan je u stihu Brane Crnčevića, koji glasi -svi mi dugujemo nekoj deci budimo potomci da bismo bili preci. Sveti Sava, kao školska slava, slavi se od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”. Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.