“Školarac” radi 29 godina. U ponudi obuke za brojna zanimanja kao i kursevi stranih jezika

“Školarac” radi 29 godina. U ponudi obuke za brojna zanimanja kao i kursevi stranih jezika

Ako želite da steknete nova znanja, promenite posao, prekvalifikujete se ili planirate odlazak u inostranstvo, pa vam je učenje stranog jezika i novih veština dobrodošlo, Centar za obrazovanje “Školarac” je pravo mesto za vaše ambicije. U edukaciji odraslih i dece imaju iskustvo dugo 29 godina. U “Školarcu” su brojne generacije polaznika, sticanjem novih znanja i kompetencija, sebi otvorile vrata novih životnih mogućnosti  i prilika. Nakon pauze tokom vanrednog stanja, kursevi se nastavljaju, a konkurs za upis polaznika nudi širok izbor zanimanja, saznajemo od Milice Ivetić, direktorice “Školarca”. Od frizera, kozmetičara, masera, trgovca, kuvara, pekara, poslastičara preko krojača, knjigovođe, carinika,negovatelja do zavarivača, stolara, rukovaoca građevinskim i CNC mašinama…

-Naši konkursi su stalno otvoreni i odmah po prijemu određenog broja kandidata, počinjemo sa radom. Za ovih 29 godina rada, kroz našu ustanovu je prošao veliki broj kandidata, radili smo sa firmama i pojedinačno. Brojni frizeri i kozmetičari koji danas rade su bili naši polaznici. Neki sugrađani koji su kao deca kod nas pohađali kurseve stranih jezika, danas su predavači- navodi naša sagovornica.

Sve je prisutniji stav da je mogućnost obrazovanja tokom čitavog života postala potreba, pa više nije neobično da se fakultetski obrazovana osoba naknadno školuje za neki zanat ili da se u poznoj životnoj dobi krene sa učenjem stranog jezika. 

-Zanati su ponovo na ceni. Sve veći broj ljudi opredeljuje se za zanate, jer tu vidi mogućnost za samozapošljavanje, pogotovo što i Nacionalna služba za zapošljavanje nudi sredstva. Naravno, sve zavisi i od nečijih sklonosti.  Kada je reč o kursevima stranih jezika, najtraženiji je nemački, a sve popularniji italijanski, dok i dalje imamo zainteresovanih polaznika za učenje mađarskog jezika. Radi se u malim grupama kao i pojedinačno. Od zanata, među pripadnicama nežnijeg pola, ne jenjava potražnja za obukama za frizera, kozmetičara, masera. U poslednje vreme, traži se obuka za vođenje poslovnih knjiga, kao i konobari. Od mašinskih struka, tu su zavarivači, rukovaoci na CNC mašinama, kao i rukovaoci građevinskih mašina . Ova zanimanja su perspektivna i za one koji odlaze u inostranstvo. Pre ovog vanrednog stanja, imali smo i negovateljice i gerontodomaćice, takođe uglavnom zbog odlazaka na rad van zemlje.

Cene u “Školarcu” nisu menjali godinama. Olakšica je i plaćanje na rate. Iznosi su pristupačni svačijem džepu, pa ako imate dobru volju i nameru da usavršite znanje stranog jezika ili naučite neki zanat, prepreke nema.

– Za kurseve stranih jezika plaća se po odslušanim časovima, na kraju meseca, a cena časa kreće se od 250 do 300 dinara. Cene obuka za zanimanja su različite, okvirno se kreću oko 25.000 do 30.000 dinara i plaćaju se u ratama tokom trajanja obuke.  U cenu je uključena i kompletna praksa. Mi imamo dogovor sa poslodavcima sa kojima sarađujemo, da pored minimalnog fonda časova koji je propisan za određenu obuku, polaznici ostaju duže na praksi dok ne budu osposobljeni za samostalan rad. Neretko se događalo da naši polaznici ostanu da rade kod poslodavca jer se pokažu kao marljivi i dobri, što je bio slučaj sa trgovcima u nekadašnjem “Valdiju”.

U “Školarcu” se stiče teorijsko i praktično znanje, kao i odgovarajući sertifikat koji se dobija nakon provere znanja.  Napomenimo i to da “Školarac”, osim duge i uspešne tradicije, ima i potrebne ISO standarde u oblasti obrazovanja odraslih. Njihove prostorije nalaze se na staroj adresi- Trg srpskih dobrovoljaca 30.  Sve informacije zainteresovani mogu dobiti radnim danima od 10 do 14 sati kao i putem telefona -0230 437 021, 064 9120 621, 063 851 4527.