Škola za trudnice proslavila prvi rođendan

Najlepša slika dana dolazi iz velike sale Kulturnog centra Kikinda. U njoj su se okupile trudnice i mame sa bebama, koje su ovim obeležile prvu godišnjicu od ponovnog osnivanja Škole za trudnice. Tokom ovih godinu dana, predavanjima je prisustvovalo oko 50 trudnica, što je 11 odsto od ukupnog broja porođenih žena u našem gradu.

Sa trudnocama od starta radi čitav tim stručnjaka, koji im pomaže da što lakše savladaju strahove i nedoumice koje mogu da se jave tokom ovog po svemu posebnog životnog perioda. Ipak, glavni akcenat stavljen je na dojenje.

-Mogu da kažem da je 99 odsto majki na završnom testu reklo da će dojiti bebe, što su nakon porođaja i učinile. Podaci kojima raspolažemo govore i da oko 60 procenata njih doji do šestog meseca.

Svoje iskustvo o predavanjima iz Škole sa trudnice sa nama je podelila Danijela Nenadov, mama sedmomesečne Nađe. Ona je od početka trudnoće pohađala predavanja:

-Ovo je veoma korisno, pogotovo za nas prvorotke. Patronažne sestre i lekari su nam dosta pomogli i preporučujem svakoj budućoj mami da dođe u Školu za trudnice.

Naša koleginica Jelena Crnogorac pre godinu dana izveštavala je o ponovnom otvaranju Škole za trudnice, a sada je jedna od polaznica:

-Mogu zaista svim trudnicama da preporučim Školu, zato što je to pravo mesto da rešite mnoge nedoumice i dileme. Ono što je meni bilo zanimljivo kada sam počela da pohađam predavanja jeste da nisu među polaznicima samo buduće mame, nego i trudnice koje već imaju decu, što znači da je sigurno nešto novo i zanimljivo u pitanju, čim se i one opredeljuju da dođu i nauče nešto više.

U Školi se obrađuju različite teme, a govori se i o novinama u svetu medicine vezanih za trudnoću, porođaj i prve dane roditeljstva. Polaznice Škole godišnjicu su proslavile uz druženje i predavanje o benefitima čuvanja matičnih ćelija.