Škola “Jovan Popović” dobila novac za uređenje fasade

Decenijski problem koji škola “Jovan Popović” ima sa nebezbednom fasadom uskoro će biti rešen. Ova škola, uz podršku Grada Kikinde, konkurisala je sa projektom rekonstrukcije kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovnje, propise, upravu i nacionalne manjine koji je odobrio značajna sredstva za radove.
-Od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata dobili smo sredstva kojima ćemo početi da rešavamo gorući problem škole. Konkurisali smo za iznos od 7,5 miliona dinara, koliko je neophodno da se kompletna fasada uradi, a odobreno nam je 3,5 miliona. Sada nas očekuje javna nabavka posle koje počinjemo sa radovima. Prvo će se raditi unutrašnja fasada jer nam je najvažnija bezbednost učenika. Još jednom zahvaljujem lokalnoj samoupravi koja je podržala našu školu na ovom konkursu – istakla je Jelena Krvopić, direktorica OŠ “Jovan Popović”.


O rekonstrukciji fasade priča se unazad nekoliko decenija jer je u izuzetno lošem stanju.
-Taj problem postoji sigurno 50 godina unazad. Od kada sam direktorica, već tri godine, građevinska inspekcija izdala je rešenje da je fasada nebezbedna za učenike, prolaznike i zaposlene – rekla je Jelena Krvopić.


Prema projektu rekonstrukcija može da se radi fazno.
-Zgrada je pod zaštitom države, tako da je Zavod za zaštitu spomenika iz Subotice propisao uslove pod kojima može da bude sanirana. Početak radova očekujemo što pre. Prema projektu, rok za završetak je 60 radnih dana – dodala je naša sagovornica.
Ove godine rekonstuisaće se dvorišni deo objekta ispred kojeg su fudbalski i odbojkaški teren. Biće obuhvaćene i gipsane lutke koje su najoštećenije. Pre dve godine u školi “Jovan Popović” kompletno je rekonstruisan dvorišni prostor za šta su lokalna samouprava i Pokrajina izdvojili devet miliona dinara.