Sir i mileram po staroj ceni na Zelenjaku

Poznata lica, na nekadašnjem starom mestu. Oni koji se sećaju malo poduže pamte da je mlečna pijaca možda i najčešće premeštan prostor, ali!. Kada se neko potvrdi valjanom robom, ukusnim proizvodima, ali i uvek nasmejanim licem i spremnošću na razgovor i dogovor, onda promena lokacije predstavlja najmanji problem. Baš to su karakteristike prodavaca, koji su svi i proizvođači na mlečnoj kikindskoj pijaci.

Mala ali odabrana ekipa, sa proizvodima čija cena nije menjana više godina, smatra da novi prostor u kom će boraviti izvesno vreme odgovara nameni. Varga Angela, koju Kikinđani poznaju i od koje najčešće kupuju mleko i mlečne proizvode, prepoznata je baš po gore navedenomn opisu. Kako skromno kaže, zadovoljni su novim isgledom prostora u kom će raditi izvesno vreme:

-Lapo nam je,  imamo klimu, frižidere. Možemo lepo da radimo. Mušterije nas već znaju i nađu nas, tu smo im uz put. Dolazim od 1999, znači punih 19 godina. Pet godina, tačnije od 2013 radimo sa istim cenama.

 

Prepoznatljivi, takozvani „švapski sir“ je na tezgi ove mlade, vrlo pedantne i vredne Sajanke 130 dinara, dok je merica milerama 60. Osim mlečnih Kikinđani već neko vreme najčešće kupuju živinsko meso kod proizvođača Božidara Nikolaševa, iz Gospođinaca, koji takođe nema zamerke na novi prostor:

-Lepa lokacija, sredili su nam ovu prostoriju koja zadovoljava naše potrebe i zadovoljni smo. Što se tiče mušterija ovde u Kikindi, poštuju oni nas, mi njih. Najtraženije su nogice po ceni od 70 dinara, leđa po 150 dinara. Vole i dimljene ražnjiće, karađorđevu.

 

Laganu supu sa kojim komadom šargarepe, zeleni, lukom i još kojojm malom tajnom onoga ko priprema, valja zabuniti na primer sa par komada pilećih nogica, za koje se po kilogramu izdvaja 70 dinara. Neko bi hteo i možda da se tu nađu i pileća leđa po ceni od 150 dinara.

 

Ovaj proizvođač u svojoj ponudi ima i dimljeno meso i karađorđeve ražmnjiće po ceni od 700 dinara kilogram. Osim ovih proizvoda na Zelenjaku je primetan mali šareniš, pa je lako moguće kupiti i polovne ručne satove  po ceni od 200 dinara. Ipak, svi koji su pošli put pijace po bakaluk, najčešće kući odnose krompir za koji su izdvojili od 40 do 50 dinara, beli luk za 400 dinara, crni 50, tikvice 60, patlidžan 80. paradajz od 40 do 60.

Paprika polako počinje da se baškati i to po ceni od 60 do 100 dinara kada je u pitanju ona za punjenje, slonovo uvo u žuto zelenoj fazi 120 dinara, ili ljuta 150 dinara kilogram.

Boranija, za one koji je vole i znaju zašto je vole kao i oni koji je baš naročito ne mare danas je stajala od 80 do 100 dinara. Crvena tucana paprika za zaprške prodavana je na tezgi jedne bake i njene gošće iz velikog grada  po ceni od 50 do 180 u zavisnosti od gramaže. Osim paprike, testo su sa bakom takođe mesile vredne ruke unuke. 

Buket suncokreta koji su one nabrale  stajao je 50 dinara, mirođija takođe, dok je testenina stajala 60 dinara. Od voća danas je bilo šljiva po ceni od 50 dinara, jabuke petrovače takođe, kruške do 120 dinara, breskve 90 dok je aronija stajala 300 dinara kilogram.

 

Tragovi na rukama ali i po garderobi koje ostavlja baš ovo voće kao i kupina teško je oprati, ali kikindski Zelenjak ima i za to rešenje, domaći Azeminin sapun, po ceni od 100 do 200 dinara u zavisnosti od veličine komada.