Sinod SPC: Vernici stariji od 65 godina i slabijeg imuniteta da se uzdrže od dolaska u hramove

Povodom najnovijih preporuka Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 ,,verski obredi u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernikâ”, uz obrazloženje da je cilj preporuka bezbedan način vršenja bogosluženja i zaštita zdravlja stanovništva i istovremeno omogućavanje nesmetanog vršenja bogosluženja, Srpska pravoslavna crkva je saopštila da će primeniti ove preporuke, kao što je to već učinila u onim državama srpske dijaspore i regiona gde su ovakve mere zaštite donete pre nekoliko dana.

Crkva neće prekidati služenje svete Liturgije niti prestati da pričešćuje vernike jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere u Boga Živoga. To konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom (kako je gde potreba i prilika). Pozivamo sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na sveta bogosluženja i ni sebe ni druge ne izlože riziku. Ponavljamo: rizik nije sveto Pričešće, već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja– navodi se u saopštenju SPC.

Vernicima se preporučuje da bogosluženja prate putem televizijskog i radio prenosa i crkvenih internet stranica, a da se blagovremeno dogovore sa svojim parohom o „terminu pričešća u svom domu“.

Ostala činodejstva, naročito krštenja, ističe SPC, trebalo bi odložiti do normalizacije stanja, „a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja“. Na sahranama bi trebalo da bude što manje prisutnih, navodi se u saopštenju SPC i ističe da “posebno nije dobro da se odlazak u crkvu koristi kao izgovor pred svojom savešću i pred bližnjima za nepoštovanje mere samoizolacije”.