Sindikalci Metanola pozdravljaju odluku da se za ovu firmu pronađe strateški partner

Od trećeg poziva za privatizaciju Metanola kako je istakla premijerka Ana Brnabić država je odustala jer bi bio u tom slučaju fabrika bila ponuđena za svega 30 odsto procenjene vrednosti što bi značilo da se prodaje daleko ispod prave cene za takav kompleks. Metanol više nije teret za državu, pokriva svoje izdatke i troškove i stabilno posluje i zato je najbolje pronaći strateškog partnera. Predsednici oba sindikata u kikindskoj hemisjkoj industriji Duško Crvenković i Jožef Šamu slažu se sa premijerkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Verovali smo da će se ovo desiti jer smo insistirali na tome da je pronalazak strateškog partnera najbolji model privatizacije – istakao je Duško Crvenković, predsednik sindikata MSK “Nezavisnost”

Zaposleni veruju da je ovo najbolje za Metanol, gledajući na duže staze. Svi koji su se do sada iskazivali nameru za kupovinu Metanola, po nama, nisu bili dovoljno odgovorni – kaže Jožef Šamu, predsednik Samostalnog sindikata MSK.

Država je već objavila dva tendera za pronalazak strateškog partnera za MSK, ali zainteresnovanih kupaca nije bilo. Na tenderu iz decembra 2017. godine dokumentaciju je otkupio jedan kiparski holding, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. Početna cena za prodaju 100 odsto kapitala MSK-a tada je bila 38,5 miliona evra, što je iznosilo 100 odsto procenjene vrednosti. Pre godinu, Ministarstvo privrede je objavilo da se ni na drugi tender nije niko javio, iako je početna cena bila 24,4 miliona evra, što je 50 odsto ukupne procenjene vrednosti.

-Očekujemo od nadležnih da nas obaveštavaju o tome da li ima zainteresovanih strateških partnera, kao i da budemo uključeni u ovaj proces. Naš cilj je da pomognemo da se iznađe najbolje rešenje – rekao je Crvenković.

-Važno je da nas Vlada ne mimoiđe u pregovorima jer i mi želimo da se pripremimo za eventualne novine – nadovezao se Šamu.

Većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kompleksa je “Srbijagas” sa 71, 85 odsto kapitala koji je i doneo odluku o pokretanju privatizacije. U vlasništvu Republike Srbije je 24,8 procenata.

-Ako se ne pronađe strateški partner ostajemo u ovom statusu. Koliko se to isplati najviše zavisi od odnosa cene gasa i naših proizvoda – napominje Duško Crvenković.

-Ovakvo stanje održivo je za određeni period. Očekujemo i da se iznađe adekvatno rešenje za snabdevanje gasom što bi dovelo da cena osnovnog energenta bude povoljnija.

Metanol i sirćetna kiselina su traženi tako da se izveze 98 odsto proizvodnje što je slučaj i u prvih pola godine kada je izvezeno sirćetne kiseline u vrednosti od 16 miliona evra i metanola u vrednosti od 10,5 miliona evra . Sindikalci očekuju da godinu završe na pozitivnoj nuli.