Siguran plasman olakšava proizvodnju kornišona

U domaćinstvu porodice Piperski u Kikindi, prošle godine počeli su uzgoj krastavaca kornišona. Svaki početak je težak, zahteva ulaganje i učenje jer su za ovakvu proizvodnju potrebni znanje i iskustvo.
„Prošle godine smo počeli, ne ovako, već dole na zemlji i to je bilo ispitivanje nas i proizvodnje. Nismo se nešto proslavili prošle godine, pošto tu treba mnogo da se zna i radi. Bolesti, zaštita, sve to ima svoje, ali imam neko iskustvo od prošle godine, tako da sam rešio zimus da napravim ovaj špalir“, navodi Aleksandar Piperski.
Celokupan prinos otkupljuje poznati kupac, nemačka firma „Maminger“za koju u Kikindi proizvodi više poljoprivrednih gazdinstava. Piperski kaže da im je „Maminger“ izašao u susret, jer su dobili repromaterija, seme i zaštitu, što se kasnije vraća kroz njihov proizvod. Cena se kreće od tri pa do devedeset dinara, u zavisnosti od klase. Sa ove parcele najčešće se bere i prodaje treća i četvrta klasa. Berba je u toku, a naš domaćin kaže da je još rano podvući računicu o ovogodišnjoj zaradi. On dalje navodi da ima puno posla i da mora mnogo da se radi. U tome mu najviše pomaže supruga, a po potrebi i jedna do dve žene, kao i deca.
20160726_171933[1]U postavljanje špalira na ovih ukupno 1000 metara uloženo je između 600 i 700 evra. Tu je i obavezan sistem za navodnjavanje kap po kap. Kornišoni se beru svakodnevno, kako ne bi prerasli određenu klasu. Piperski planira da se bavi ovim i naredne godine, pošto je dosta uložio u špalir. On ističe da je siguran otkup jedna od veoma bitnih činjenica zbog koje se upustio u ovaj posao pošto svoju robu, kako kaže, nikada ne bi prodavao na pijaci, jer smatra da naša pijaca ne može da potroši ovu količinu robe.
Povrtari iz Kikinde od pre tri godine sarađuju sa nemačkom kompanijom „Maminger“, sa kojom ugovaraju proizvodnju. Od prošle sezone, prevoz robe je olakšan, jer je otkupno mesto u Senti, a ne kao ranije u Gospođincima, pa su putni troškovi manji. Naš sagovornik ističe da su najveći izdaci upravo oni prilikom zasnivanja proizvodnje, pa se veći prinos i veća zarada očekuju dogodine.