Sezonski poslovi u poljoprivredi

Za Kikinđane koji žele da rade preko omladinskih zadruga nude se poslovi poljoprivredi, kafićima, kao i prodaja sladoleda. Najviše sezonca traži se za poljoprivredne poslove.
-Članovi naše zadruge uposleni su na kopanju, branju trešanja, spremanju prostorija na fizičkim poslovima, prodaji robe, pomoćnim poslovima u pakovanju robe, prodaji sladoleda, rad u kafićima -istakao je Žarko Ćirić, direktor Omladinske zadruge “Metalac”.


Radni sat plaća se od 130 do 200 dinara.
-Mahom je sat 150 dinara. Ponuda poslova manja je ove u odnosu na prošlu godinu. Isto tako i potražnja za poslom takođe je manja od ranijih godina tačnije manje je interesovanje za rad preko omladinske zadruge. Trenutno su traženi radnici za poslove u kafićima – rekao je Ćirić.
Preko ove zadruge traže i radnike za berbu malina i rad u hladnjačama za preradu malina u centralnoj Srbiji na period od 25 dana.
-U toku ove nedelje bio je mali odziv za ovaj posao. Dnevnica je 2.000 dinara, a radi se 12 sati. Obezbeđeni su stan, hrana i put – objašnjava naš sagovornik.


Ono što se iščekuje u narednom periodu je tradicionalno skidanje metlica na kukuruzu u poljoprivrednim firmama gde se traži od 20 do 100 radnika.
Svi koji se zaposle preko Omladinske zadruge “Metalac” potpisuju ugovor o privremenim i povremenim poslovima, a poslodavci najčešće traže starije i iskusnije radnike naročito za poljoprivredne poslove.