Setva šećerne repe okasnila mesec dana

Optimalni rok za setvu šećerne repe je od prve dekada, pa do kraja marta, najkasnije do 5. aprila. Usled velikih količina padavina i hladnih dana u martu setva slatkog korena kasni punih mesec dana. Kako saznajemo od Damira Radulovića, vlasnika firme “Radulović agrar” iz Novih Kozaraca prošle godine ovaj posao počet je 8. marta, a ove 7. aprila.

-Uslovi za setvu još uvek nisu idealni, ali ne smemo više da čekamo. Repu smo zasnovali na 238 hektara. U to ubrajam i zemlju koju obrađujem i zemlju mojih kooperanata – rekao je Radulović.

Višegodišnji prosek poljoprivrednog zemljišta pod šećernom repom u kikindskom ataru je oko 2.500 hektara. Ove godine biće je manje.

-U našem ataru očekujem da šećerne repe bude manje za oko pet procenata. Sa druge strane u ostalim delovima Vojvodine u Sremu i Bačkoj biće znatno manje ove kulture. Osim što se zakasnilo sa setvom tu je i cena koja je niža o prošlogodišnje – istakao je Damir Radulović.

Ove godine cena šećerne repe je 32 evra po toni, a prošle godine iznosila je 36 evra.Sa druge strane i kasna setva uticaće na prinos.I pored lošeg starta gazdinstvo Radulović neće odustati od uzgoja kraljice ratarstva.Prošla godina bila je loša jer je suša doprinela da se prinosi prepolove. Naš sagovornik nada se da će ova godina biti bolja bar kada je u pitanju rod osnovnih ratarskih kultura: kukuruza, suncokreta i šećerne repe.