Setva pšenice završena u optimalnom roku

Setvu pšenice pratili su maltene idealni uslovi, slažu se poljoprivredni stručnjaci. Jedan od najvažnijih jesenjih poslova u kikindskom ataru završen je na 95 odsto parcela.

-Setva pšenice je na samom kraju. Ove godine žito zauzima više parcela u odnosu na prošlu. Razlog tome je veoma sušna godina tako da će pšenica i uljana repica, kao kulture koje prezimljavaju i koje će imati dovoljno padavina tokom zime, pokazale su se kao rentabilnije – istakao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

U Kikindi i Novom Kneževcu pod pšenicom je oko 22.000 hektara. U našem gradu hlebno zrno prošle godine zauzimalo je oko 17.000, a ove godine ga ima na oko 19.000 hektara.

-Imali smo izuzetno lepo vreme tokom prethodnog perioda tako da je sve završeno u optimalnom roku. Kiša koja je pala, oko 20 litara po kvadratnom metru, puno će značiti. Za pšenicu posejanu u prvim rokovima setve, koja je već nikla i kod koje je izražen deficit vlage, dobro će doći. Za pšenicu posejanu u prethodnoj nedelji kiša će pomoći pri klijanju i nicanju – dodao je Pap.

Površine pod ozimim ječmom su u dugogodišnjem proseku tako da je on posejan na oko 1.200 hektara. Teška godina i značajano umanjenje prinosa uticaće i na to koliko će poljoprivrednici uložiti u setvu. Upravo finansijske kalkulacije dovele su do toga da se povećaju površine pod uljanom repicom. Ova kulturu relativno je jednostavna za uzgoj, a ima i dobru otkupnu cenu.

-Ove godine je pod uljanom repicom oko 700 hektara na našem terenu, za razliku od prošle godine kada je bilo 400 hektara pod ovom kulturom. Očekujem da će se ovaj trend nastaviti jer se uljana repica pokazala optporna na uslove koji vladaju kod nas. Cena je pristojna, za sada, ali videćemo kako će to biti u budućnosti.

Poučeni lošom godinom, očekuje se da poljoprivrednici manje zaseju okopavine suncokret i kukuruz.

Kvalitetna prolećna setva u velikoj meri zavisi od toga kako je zemlja uzorana. Najbolji period za ovu agrotehničku meru je posle završetka skidanja jesenjih useva,tako da je sada pravo vreme za duboko oranje. Jesenje oranje pomaže u u stvaranju bolje strukture zemljišta usled dejstva mrazeva. Pomaže i da se u zemljištu akumulira veća količina vlage jer u ovom periodu ima najviše padavina.