Setva pšenice u punom jeku

U kikindskom ataru uveliko se seje pšenica. Za razliku od  lane kada je ovaj posao trajao skoro dva meseca zbog čestih kiša, ove godine vremenske prilike idu na ruku poljoprivrednicima.

-Sejemo žito i pri kraju smo ovog posla. Vreme nam ide na ruku tako da se nadam da ćemo sve završti u optimalnom roku setve, do kraja meseca. Na ovoj parceli bio je suncokret tako da je sada red na pšenicu. Zemlju smo istanjirali i pripremili kako bi stvorili preduslove za setvu – kaže Đerđ Sili, traktorista.

Ranijih godina pod žitom je bilo manje parcela i poljoprivrednici ga seju najviše zbog plodoreda. Ipak, ove godine poljoprivredni stručnjaci predviđaju da će hlebno zrno biti zasnovano na većim površinama.

-Plododred je važan, ali ova godina je pokazala da je žito donelo i zaradu u odnosu na kukuruz ili suncokret. Posle kukuruza ide suncokret, a posle suncokreta se seje žito to je pravilo kojeg se držimo – kaže Sili.

Đerđ Sili je u poljoprivredi više od 20 godina:

-Bilo je dobrih i loših godina. Prošla je bila odlična za sve kulture, a ove je rod podbacio zbog suše. Iz svake godine nešto se nauči.

Republičke robne rezerve uz saglasnost Vlade Republike Srbije nude naturalnu razmenu kilogram semenske pšenice za 1,8 kilograma merkatilne pšenice roda 2017. i 2018. godine. Poljoprivrednicima će biti dostupno domaće deklarisano seme, kao nabolje i najprinosnije. Prema podacima Fonda „Žita Srbije”, setva će koštati isto kao i prošle godine, oko 57.000 dinara po hektaru ukoliko poljoprivrednici seju žito na svom posedu, a ako to čine na oranicama uzetim pod zakup, hektar će ih koštati oko 92.000, pod uslovom da arendu plaćaju po prosečnim cenama.