„Serboplov“ novim aranžmanima oživeo jednu zaboravljenu muzičku epohu

U organizaciji Kulturnog centra, muzički sastav „Serboplov“ održao je besplatan koncert u KikindI. Želja osnivača ovog nesvakidašnjeg orkestra da u 21. vek donese najlepše note srpske muzičke istorije.

-Ideja je bila da se oživi epoha jednog minulog vremena. U pitanju je kraj 19. i početak 20. veka kada je u pitanju srpska građanska muzika ili ono što mi danas zovemo „gradska muzika“. Pošto te melodije nisu toliko popularne sada, izuzev u Vojvodini, gde žive kroz tamburaše, želeli smo da kroz poseban repertoar i na specifičan način to oživimo, kaže Bogdan Ranković, autor projekta „Serboplov“.

Repertoar je šarenolik, a njegova poruka najbolje se prenosi putem živih nastupa:

-Mi muziku bazirmo na repertoaru Vlastimira Pavlovića Carevca. Imamo određene aranžmanske pomake i želimo da opravdamo to što smo svojevrsni muzički „vremeplov“. Slobodni smo da na različite načine obradimo neke muzičke teme.

„Serboplov“ je specifičan po tome što u starogradske pesme ubacuje elemente džeza.

-Akcenat je na reči „elemente“. Da ne bude zabune, ovo nije sviranje džeza na narodne ili starogradske teme. Ima tu elemenata i popa i repa. Sve zavisi od situacije i od prostora u kojem nastupamo. Prostor u kojem večeras sviramo zaista je divan i blizak našem senzibilitetu.

Bend postoji već 15 godina i do sada se nisu previše medijski eksponirali. Nastupali su na različitim svečanostima, a kikindska publika imala je priliku da ih čuje u svečanoj sali Narodnog muzeja.