Sednica gradskog veća u Iđošu – bliži meštanima sela

U dinamičnoj i pozitivnoj atmosrefi u Iđošu je održana sednica gradskog veća kao inicijativa lokalnog rukovodstva da se u seoskim sredinama održavaju redovni sastanci kako bi meštani imali priliku da se uključe u proces donošenja odluka, da iskažu svoje stavove, iznesu probleme. Tako je upravo bilo u ovom selu, govorilo se o svemu.

– Mislim da ste mogli da budete svedoci kakva je atmosfera u selu kada se priča o njihovim najvažnijim stvarima. Veliki broj stanovnika Iđoša je danas došao da nas s jedne strane pozdravi, s druge strane da nas upita šta je to što se radi u Iđošu, šta je to što se planira i kako se rešavaju problemi. Mislim da dobar odziv govori da problemi postoje to je nedvosmisleno jasno. Mogu da kažem da nije bilo pitanja a da se nije našao odgovor. To je naša politika, da na svako pitanje mora da se odgovori, da na većinu pitanja mora da se odgovori. U Iđošu se već radi nekoliko stvari, počev od crkve, od prostorija koje će sad sva udruženja da dobiju na korišćenje. Mislim da smo danas pretresli nekih tridesetak tema i da smo se dogovorili šta ćemo uraditi i budite sigurni da će to biti ispoštovano, rekao je nakon sednice veća Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Seoski knez Miodrag Komanov, predsednik Mesne Zajednice Iđoš tom prilikom je dodao: 

– Ja bih pohvalio grad Kikindu i gradsko veće na čelu sa gradonačelnikom što su danas izdvojili vreme za Iđoš. Mnogo smo razgovarali o problemima koji muče nas meštane ovog sela. Došli smo do brojnih rešenja. Nadam se da ćemo uz pomoć grada to rešiti a ono što možemo sami, ćemo sami uraditi.

Meštani su gradonačelniku predočili da zabavište ima određene infrastrukturne  probleme sa odovodom kiše ali i prozorima, obećano je skorašnje rešavanje. Udruženja će dobiti prostorije nekadašnje zadruge na korišćenje već ove nedelje i urediće se deo divljih deponija. Meštani su zamolili lokalnu vlast da se istraje u poslu obnove crkve. Čulo se i da je potrebno obezbediti prostor za omladinu. Odmah je započela realizacija zahteva za izgradnju igrališta za decu. U fokusu Iđoša su ove godine najmlađi, ne slučajno. U 2018 godine u Iđošu će se dogoditi nešto što odavno nije. Rodiće se 22 bebe, a jednu očekuje i sam knez sela. A pošto se broj beba duplirao i biće ih sasvim dovoljno za formiranje jaslene grupe, grad mora da se pozabavi i ovim pitanjem.

Do sad smo imali mali broj beba, možda oko deset. U 2018. godini imaćemo 22 bebe, i ja ću ove godine postati tata. Sve više posla je u gradu pa mame ne mogu da čuvaju decu pa je potrebno rešiti problem jaslica u selu a usput ćemo rešavati i druge teme koje smo pominjali, kaže Miodrag Komanov, predsednik Mesne Zajednice Iđoš.

Na sednici gradskog veća u Iđošu govorilo se i o pošumljavanju, o saradnji sa Naftagasom koju je potrebno unaprediti jer su se nove iđoške bušotine po mišljenju tamošnjeg stanovništva pokazale kao izdašne, meštani su govorili a gradonačelnik i članovi veća zapisivali ili na licu mesta rešavali. Moglo se čuti i da nijedna lokalno rukovodstvo godinama unazad nije iskazalo više interesovanja za sela nego ova vlast. Meštani to prepoznaju i cene.

– Mislim da je ovaj vid saradnje jako lep i da ga treba nastaviti zato što direktno kažemo ono što mislimo i dobijamo odmah odgovor na naše pitanje kakoto može da se reši ili kako pronaći način da se to uradi na drugačiji način, kaže Brankica Mikalački iz Udruženja građana „Vreteno“ i dodaje da će svakako pratiti razvoj situacije.

Dosta se toga još moglo čuti na iđoškoj sednici gradskog veća. A ne čudi jer u ovom selu sa svega oko 2000 stanovnika, veliki je broj aktivnih meštana, funkcionišu brojna udruženja, jedno od najaktivnijih je verovatno Šasla koja okuplja vinogradare. Proizvodi se na hiljade litara vina ali selo nema ni jednu kafanu. U svakom slučaju, jedan kvalitetan i efikasan sastanak i primer kako gradska vlast treba da komunicira sa svojim građanima.