Sećanje pukovnika u penziji Petra Dukić na Josipa Broza Tita

Pukovnik u penziji Petar Dukić, komandir pogonskog brodskog odreda je službovao na jahtama “Jadranka”,“Podgorka”, “Galeb” i na razaraču “Split”. Upravo ovi brodovi, maršala ondašanje SFRJ Josipa Broza Tita, prevozili su kako po zemlji tako i po svetu. Jahte su bile Titove morske rezidencije na kojima je provodio dosta vremena sa porodicom i primao zvaničnike, glumce, sportiste i mnogobrojne poznate svetske ličnosti. Prvi put Dukić je video Tita 1963. kada je dolazila ruska delegacija na čelu sa Nikitom Hruščevim.
-Najčešće od svih, Tito je koristio jahtu “Podgorku”. Po meni je interesantno bilo da je imao psa Tigra koji je voleo da onjuši svaku rupicu na brodu. Uvek je lajao i režao na jednog te istog člana posete i mi smo u šali govorili da je otkrio špijuna – istakao je Petar Dukić, pukovnik magistar u penziji.


Običaj je bio da gosti na jahtu dolaze 10 do 15 minuta pre Tita. Desilo se jednom da je Indira Gandi, indijska premijerka zakasnila.
-Ona kasni, a koridor je određen jer je čeka let za Rusiju. Startovali smo dva motora, ali treći je zakazao. Dok sam pogledao šta se desilo i otklonio kvar prošlo je sedam, osam minuta. Taman kada se to desilo ugledam Tita na ulazu u upravljačku kabinu i čujem ga kako govori “Boga mu ljubim, šta se ovo događa?” Ne znam kako sam smogao snage da ga otpozdravim i odgovorim mu da smo imali tehničkih problema – seća se Dukić.
Na jahte su dolazili svi veliki političari tog doba. Ipak, najveći utisak na Petra ostavili su Hajla Selasije, poslednji egipatski vladar i Vili Brant, tadašnji kancelar Nemačke.
-Vili Brant se prema Titu ponašao kao sin koji voli oca, a isto to iskazivao je i Hajle Selasije. Bila je tu i Đina Lolobriđida, Sofija Loren, Elizbet Tejlor koja je iskazivala posebno divljenje dok je razgovarala sa Titom – objasnio je naš sagovornik.


Dukić je 10 godina proveo na Titovim jahtama.Obišao je ceo Mediteran, u Libiji je bio više puta jer je veliki broj starešina u njihovoj akademiji bio iz jugoslovenske mornarice. Za sve te godine samo jednom je video maršala neraspoloženog.
-Uvek je bio nasmejan čovek. Kada su dolazili šefovi država, filmske zvezde, sportisti.Na Brionima je došlo do uzbune jer Tito nikada nije dolazio nenajavljen kako je bilo tad. Ubrzo se saznalo šta je razlog ljutnji jer se pročulo da je Aleksandar Ranković smenjen – sa setom kaže Petar Dukić.
Kada se nije plovilo morem bio je stacioniran na Brionima. Za vreme arapsko-izraelskog sukoba 1967.godine za sedam dana došlo je 110 državnika i predsednika vlada koji su, kako napominje naš sagovornik, želeli da čuju mišljenje od Josipa Broza.Put u Kolombo na peti samit nesvrstanih ostao je takođe u lepom sećanju.Najlepša uspomena na Tita je nastala 23. juna 1977. godine kada je na večeri sa maršalom Petar Dukić proslavio svoj 39. rođendan.
Dukić penzionerske dane provodi u Banatskom Velikom Selu i napisao je knjige “E, moj admirale” i “Lala” o ljudima i događajima koji su obeležili značajan period njegovog života.