Sećanje na 9. januar i streljanje rodoljuba

U prisustvu građana i članova boračkih organizacija predstavnici Grada Kikinde Stanislava Hrnjak i Miodrag Bulajić, GrO SUBNOR-a, porodica stradalih i nestalih tokom ratova devedesetih položili su vence na “Zid plača” u dvorištu Kurije. Na ovaj način odata je počast rodoljubima ubijenim tokom “krvavog januara”. O događajima koji su se desili 3. i 9. januara 1942. godine podsetio je profesor istorije Lazar Demić:

-Uredbom o odmazdi nemačih vlasti za jednog ubijenog Nemca streljano je 50 Srba, a za jednog ranjenog 25. Krvavi pir u dvorištu tadašnje Kurije počeo je 3. januara kada je streljano devet pripadnika Dragutinovačkog partizanskog odreda. On je nastavljen i 9. januara, kada su osećanja srpskog naroda vezana za Božić. Tada je streljano 30 Kikinđana. Razlog za to je što su u ataru pronađena tri leša nemačkih poljočuvara tako da je odmazda počela da se ostvaruje.

I u Banatskom Aranđelovu, Mokrinu, Petrogradu i Dragutinovu streljano je po 30-oro meštana. Tog dana ubijeno je 150 -oro ljudi.

Posle streljanja tela ubijenih 24 sata bila su obešena na Gradskom trgu. Iako su bili božićni praznici Nemci su zabranili da zvonjavu crkvenih zvona, da se ne bi protumačilo kao počast ubijenima.