„Savomobil“ pobrao lovorike na „Tesla Festu“

Vozila pokretana snagom ljudskih mišića osvojila su skoro sve prostore na planeti.

Po uzoru na velomobil, suvozemno vozilo na ljudski pogon, nastao je „Savomobil“, koji su konstruisali, izradili i predstavili učenici VIII5 razreda OŠ „Sveti Sava“, sa nastavnicom tehničkog i informatičkog obrazovanja Silvanom Reljin i nastavnik fizike Erneom Satlerom. Svoj izum prikazali su na međunarodnom festivalu nauke u Novom Sadu, gde su postigli veliki uspeh.

-U pitanju je 31. „Tesla Fest“, koji je održan od 12. do 15. oktobra. To je festival istraživača, pronalazaštva, mladih talenata, škola, fakulteta i preduzetnika, na kojem je prikazano više stotina radova. Učesnici su došli iz Kine, Egipta, Rusije, Moldavije, Makedonije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije. OŠ „Sveti Sava“ je osvojila zlatnu plaketu kao najupešnija škola na tom festivalu, kolega i ja smo osvojili prvo mesto u kategoriji mentora i deca su bila prvoplasirana u kategoriji đaka, s ponosom ističe nastavnica tehničkog Sivlana Reljin.

Idejni tvorac „Savomobila“ je nastavnik fizike Erne Satler. On je istakao koje su prednosti ovog vozila u odnosu na popularnijeg dvotočkaša.

-Šta ne valja biciklu? Dva točka, kliže se i kisne. Naš tricikl je stabilan kad je klizavo. Hteli smo skroz da ga zatvorimo, jer bi takav model mogao da zameni automobil u 90 odsto svih gradskih vožnji, a pogodan je i za duže relacije. Ležeći položaj upravo tome doprinosi.

Izrada ovog jedinstvenog tricikla počela je prošlog oktobra, i uz prekide i kroz nekoliko faza, završena je pre nekoliko nedjelja tapaciranjem sedišta. Najveći izazov bio je pronaći materijale za izradu, koji su mahom dolazili sa otpada. Sve na vozilu je ili drvo ili je skinuto sa starih bicikala ili gvožđe koje je Satler vario kod kuće.

Posebno raduje činjenica da je u izradi ovog tricikla učestvovalo celo odeljenje VIII5 razreda, a posebno su se istakle devojčice, kojima takozvani „muški poslovi“ nisu teško pali.

-Najinteresantnije mi je bilo kad smo otišli na otpad, pa smo morali a sečemo stare bicikle ručnom testerom. To je ujedno bili i najteže i najzanimljivije. Sve to smo radile mi devojčice, a dečaci su sa nastavnikom tražili stare bicikle, kaže učenica VIII5 razreda Renata Grebec.

Da bez muke nema nauke pokazuje i činjenica da je transport ovog vozila do Novog Sada bio poseban izazov, jer su tricikl morali da rastavljaju na delove i ponovo ga sklapaju. Ipak, sve se isplatilo, a u planu su i novi naučni poduhvati, o kojima još ne žele da govore.