Savez samostalnih sindikata sutra u Kikindi obeležava Dan dostojanstvenog rada. Sugrađani u prilici da dobiju besplatnu pravnu pomoć iz domena radnog prava

U susret Međunarodnom danu dostojanstvenog rada, Kikinda će u sredu 6. oktobra biti domaćin centralne manifestacije koju organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije, SSS Vojvodine i SSS u Kikindi. Tim povodom, zainteresovani sugrađani biće u prilici da dobiju besplatnu pravnu pomoć koju će pružati desetak pravnika, a biće održan i okrugli sto na temu “Uticaja pandemije na privredu i rad”.

Predsednik SSS za grad Kikindu i opštine Novi Kneževac, Čoka i Nova Crnja Ilija Drljić poziva sve one kojima je potrebna pravna pomoć iz domena radnog prava da dođu ispred zgrade sindikata (Nemanjina 1/2) u vremenu od 10.30 do 11.30 sati.

Podsetio bih i na čuvene tri osmice: 8 sati rada, 8 sati društvenog života i 8 sati spavanja i to se nadovezuje na 1.maj, Praznik rada kada mi tradicionalno protestujemo i želimo da pokažemo da ne odustajemo od osnovnih sindikalnih načela. Dan dostojanstvenog rada obeležava se u celom svetu. Centralna manifestacija koju organizuje naš sindikat biće održana u Kikindi, čime nam je ukazana velika čast. Koristim priliku da pozovem zaposlene sugrađane koji imaju probleme iz domena radnog prava da dođu ispred zgrade SSS u Kikindi, Nemanjina 1/2, tamo će od 10.30 do 11.45 biti  desetak pravnika iz Beograda, Novog Sada i Kikinde koji će strpljivo odgovarati na pitanja i svima pružiti besplatnu pravnu pomoć. Deliće se i flajeri sa porukama koje želimo da pošaljemo. U 12 časova u gradskoj kući biće održan okrugli sto, uz prisustvo naših partnera iz privrede, kao i predstavnika grada na temu “Uticaj pandemije na privredu i dostojanstven rad”. Bilo je raznih primera tokom ove pandemije, neki ljudi ne mogu da shvate da odluke Kriznog štaba moraju da se poštuju. Sa svoje pozicije, želim da pozovem građane da se što pre vakcinišu kako bismo se što pre vratili normalnom životu– poručuje Drljić. 

Savez samostalnih sindikata Srbije se svakodnevno bori za dostojanstvo rada i radnika i zaradu od koje se može pristojno živeti, socijalnu zaštitu za porodicu, bolje mogućnosti za lični razvoj i socijalnu integraciju, slobodu izražavanja svojih potreba, organizovanje i učestvovanje u odlučivanju i jednakost u mogućnostima i tretmanu za muškarce i žene, navodi predsednia SSS Srbije Ljubisav Orbović koji će sutra boraviti u Kikindi. 
S obzirom na to da je pandemija korona virusa znatno uticala na živote, zdravlje i uslove rada, briga o uslovima rada i položaju zaposlenih i radnim mestima postaje još značajnija i zahteva stalne akcije i kampanje. Zato Savez samostalnih sindikata Srbije i Savez samostalnih sindikata Vojvodine, uoči Svetskog dana dostojanstvenog rada, organizuju okrugli sto pod nazivom „Dostojanstven rad u uslovima pandemije COVID-19 u Srbiji“. Predstavnici naše organizacije će, uoči okruglog stola, u centru grada upoznati građane sa značajem dostojanstvenog rada i deliti propagandni materijal– ukazuje Orbović.