Savetovalište za dijabetes radi svakog dana od 10 do 13 sati

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Kikinde održalo je 29. redovnu godišnju Skupštinu. Predsednica dr Biljana Marković tom prilikom pozvala je sve sugrađane koji imaju dijabetes da im se pridruže. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji grada ima 6.270 osoba obolelih od ove bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Očekujem da će do 14. novembra izaći Registar dijabetačara što je naložilo Ministarstvo zdravlja tako da ćemo imati tačnije podatke. Savetovalište za dijabetičare pri Domu zdravlja otvoreno je 2014. godine radilo je tri dana nedeljno po dva sata,a od ponedeljka radi svakodnevno od 10 do 13 časova – istakla je dr Biljana Marković, predsednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti.

Svega 40 domova zdravlja u Srbiji imalo je ovakva savetovališta pa je Ministarstvo zdravlja donelo odluku da ona rade svakodnevno jer to zahteva ova bolest. Ovo je bila prilika da okupljeni čuju predavanje dr Zlatije Sadžaković Martinov “Samokontrola kao značaj za kontrolu dijabetesa”.Društvo za borbu protiv šećrene bolesti u ulici Kralja Petra I broj 36 radi petkom od 8 do 10 sati kada je moguće besplatno izmeriti nivo šećera u krvi. To je prilika da se pacijenti edukuju, da im stručno osoblje da savete i da im odgovori na pitanja. Osim u Kikindi rad je jednom mesečno organizovan u Nakovu i Mokrinu.

Dijabetes je hronično oboljenje i spada u poremećaje metabolizma. Ova bolest mora se shvatiti ozbiljno jer je tiha i podmukla i utiče na kompletan organizam. Za ovo nezarazno oboljenje vrlo je važno da se na vreme otkrije.