Savet za štampu: Bodrožićeve “Kikindske” tekstovima o SNS botovima prekršile novinarski kodeks

Savet za štampu: Bodrožićeve “Kikindske” tekstovima o SNS botovima prekršile novinarski kodeks

Savet za štampu je većinom glasova na sednici održanoj 26. septembra doneo je odluku da je nedeljnik “Kikindske” tekstovima “Naprednjačka mreža botova o trošku svih građana” i  “Priča o nesuđenim herojima SNSa” objavljenim 23. avgusta i 6. septembra prekršio Kodeks novinara Srbije u tačkama 3 i 4 Odeljka 1 koji se odnosi na istinitost izveštavanja .

Žalbu je podneo Ninoslav Čujić, sekretar Gradskog odbora SNS, jer su, prema navodima iz žalbe, njemu i njegovoj supruzi posle objavljivanja teksta upućene pretnje i uvrede putem društvenih mreža.

Većina članova Komisije ocenila je da “Kikindske” nisu postupile u skladu sa kodeksom izveštavajući o Ninoslavu Čujiću jer list iznete tvrdnje saopštava kao nesumnjive činjenice, iako za to ne nudi nikakve dokaze niti bilo kakav izvor. Posebno neprihvatljivim članovi Komisije ocenili su što autor teksta nije pozvao Čujića da se izjasni o svom angažmanu u stranci. Odluku da su Bodrožićeve “Kikindske” prekršile odredbe Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na obavezu navođenja izvora i konsultovanja više izvora Komisija je donela sa 8 glasova “za” i dva “protiv”.