Sastav “Istanbul night” promovisao album “Laila”

U okviru festivala TerraViva Hub, održan je koncert sastava Instanbul night. Nastup je održan na platou ulaza u Muzej “Terra” u bivšoj kasarni a upravo okruženje je dalo i posebnu notu ovom događaju.

Muzički projekat ”Istanbul Night” nastao pre nekoliko godina, iniciran je ličnim iskustvom članova nakon upoznavanja sa svetom Sufizma, čija je važna strana muzika ambijenta.

U ovom muzičkom ostvarenju primenjenen je nesvakidašnji spoj instrumenata: Violončela, električne gitare bubnjeva I etno perkusija. Stilske odrednice donose mešanje klasike, džeza i etno elemenata Sufizma. Istanbul night je u konstantnom razvoju  budući da muzika nija zabeležena notama, već ostavlja širok prostor improvizaciji. Pored autorske muzike stvorila se potreba za svojevrsnim istraživanjem ličnog porekla i nasleđa članova benda te se na repertoaru mogu naći i obrade Sefardskih pesama, odnosno pesama Španskih jevreja, od kojih su brojne nastale na Balkanu,pogotovo u Istanbulu.

Veče je organizovano u saradnji sa Savezom jevrejskih opština Srbije. Drugi po redu album sastava Istanbul night pod nazivom “Laila” uvršten je u 10 najboljih world music ostvarenja u 2019. godini.