Saobraćajni udesi kao posledica paljenja strnjike u atarima

Požari u atarima u ovo doba godine česta su pojava, usled nemarnosti i neobazrivosti pali se stranjika i suvo bilje koje izaziva veliku opasnost po okolinu i vozače na putevima. I pored apela nadležnih da je strogo zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, neki se toga ne pridržavaju, a posledice mogu biti katastrofalne i velikih razmera.

Vatra sa njiva može se proširiti i izazvati požare većih razmera, kao što je to u više sporadičnih slučajeva bilo u kikindskim atarima protekle nedelje, naveo je u svom izveštaju sekretar Vatrogasnog Saveza Vojvodine Branislav Čolak i dodao:

-U jesen uvek, ali sada jako izražen problem je paljenje strnjišta. Imali smo 1. oktobra paljenje strnjišta između Bašaiada i Melenaca, gde je bilo osam vozila u lančanom sudaru, više povređenih, tri -četiri saniteta,  kilometar jedan dužina dima. Osam vatrogasnih kola iz Kikinde, Zrenjanina, Bašaida, Melenaca.

Svake godine u atarima stradaju usevi i na njivama pored onih na kojima su paljene strnjike i slama. Šteta je neprocenjiva. Paljenje na njivama nema ni jednu korisnu svrhu i višestruko je štetno. Podaci govore da svake godine izgori više stotina hektara obradivog zemljišta čiji je uzrok najčešće ljudski faktor, odnosno nekontrolisano paljenje.