Sanitarni i inspektori za rad obavili 110 kontrola

Restorani i kafići, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri, teretane, prodajni objekti moraju da se pridržavaju propisanih mera za suzbijanje širenja epidemije virusa korona. Rad je ograničen do 23 sata u onim objektima koji imaju bašte, a sanitarni i komunalni inspektori tokom proteklog perioda proveravali su da li se mere sprovode. Najviše kontrola, 44, obavljene su u ugostiteljskim objektima, saznajemo od Nikole Lukača, načelnik SBO.

Sanitarni inspektori u proteklom periodu obavili su više od 100 kontrola na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga. Fokus je bio na ugostiteljskim objektima, a nadzor je obavljen i u frizerskim i kozmetičkim salonima i maloprodajnim objektima. Pohvalna je činjenica da nije bila napisana nijedna prekršajna prijava što znači da svi sprovode nove mere. To govori o tome koliko smo svi disciplinovani u suzbijanju ovog virusa – rekao je Lukač.

Naš sagovornik ističe da je su kontrole započete i u privrednim subjektima gde se kontroliše primena Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u vcilju sprečavanja pojave i širenja epidemije kovid -19. Svako pravno lice imalo je zakonski rok d donese Plan primene mera.

Nisu cilj represivne mere. Inspekcije imaju prvenstveno savetodavnu ulogu.Provere će biti nastavljene i u narednom periodu, a inspektori su na terenu kako radnim danima tako i vikendom.