Šampion Dana ludaja Kikinđanin Blaže Jelić

Posle više godina Kikinđanin Blaže Jelić proizveo je najdeblju ludaju i postao pobednik 32. “Dana ludaja” u Kikindi. Uzgajio je ludaju tešku 288 kilograma.Kako kaže od kada je u penziji bavi se poljoprivredom i u voćnjaku je zasadio seme tikve koje je pre dve godine dobio od organizatora najveće kikindske manifestacije.

-Najdraže mi je što je prva nagrada posle dugo godina ponovo u Kikindi. To mi je i bila namera od momenta kada sam zasadio seme, da jedan Kikinđanin stane na pobednički tron. Godina nije pogodovala uzgoju ludaje, bilo je grada koji je pogodio i moju džinovsku tikvu u ranom razvoju. Ipak, uz dosta nege uspela je da se izvuče i dostigne ovu kilažu. Da nije bilo leda bila bi možda i teža – kaže Blaže jelić koji napominje da je za proizvodnju ludaje potrebno dosta ljubavi , strpljenja i navodnjavanja.

Vicešampionska titula pripala je dvostrukom pobedniku Dušanu Jankovu iz Čuruga čija tikva je dostigla težinu od 264 kilograma. Treći je bio apsolutni šampion Milan Desnica iz Savinog Sela koji je uzgajio ludaju težine 260 kilograma.

Rekord je oboren u kategoriji dugih ludaja. To je uspela Jelena Vukadinović iz Sremskog Jarka čija tikva je bila duga 294,5 centimetara. Domaćici koja se bavi poljoprivredom veliku pomoć pružio je suprug agronom po struci.

-To je iznenađenja i za nas. Seme smo dobili, zasadili ga i primenili smo sve agrotehničke mere koje su biče potrebne. Prvi put učestvujem na “Danima ludaje” iako se bavim povrtarstvom i uzgajamo i bundeve – objasnila nam je Jelena Vukadinović.

Rekord u ovoj kategoriji oborio je i drugoplasirani Steavn Matić iz Zemuna sa ludajom dugom 291 centimetar, a treće mesto pripalo je Nebojši Žuniću iz Hrtkovca za tikvu dugu 281 centimetara.

Najboljim proizvođačima pripali su pehari dok su prvoplasirani dobili i novčani iznos od 100.000 dinara.