Samoubistva konsekvenca više faktora – posebnu pažnju obratiti na osetljive ličnosti tinejdžera

Vrhunac crnog vikenda za nama su pokušaji samoubistva dvoje petnaestogodišnjaka. Kikindu je potresla vest o mladoj sugrađanki koja je pokušala da se utopi u Tisi kod Sente i mladića koji je skočio sa devetospratnice.

Odgovor na pitanje šta može biti uzrok ovakvom ponašanju osoba koje još nisu ušle u punoletstvo potražili smo u Ambulanti za kliničku psihologiju Opšte bolnice Kikinda, gde nam je klinički psiholog Đorđe Popović objasnio da su ovakvi slučajevi neretko posledica ozbiljnih unutarporodičnih problema. Oni se najviše ogledaju u društveno neprihvatljivom ponašanju.

Ta društveno neprihvatljiva ponašanja mogu da imaju i druge oblike, poput bežanja od kuće, kriminalna ponašanja koja pojačavaju jaz između problematične osobe i društva.

Događaji za nama signal su i roditeljima, ali i celom društvu da još više povedu računa o deci, pogotovo osetljivog tinejdžerskog doba. Naš sagovornik ističe da pokušaj samoubistva u većini slučajeva nema samo jedan uzrok. Veliki uticaj mogu imati i sveprisutniji faktori poput depresije i nasilja, čak i u svojim, uslovno rečeno, „bezazlenim oblicima“.

Važno je da nakon tako ekstremnog čina ne izostane podrška porodice i uže i šire zajednice. Popović naglašava i potrebu psihoterapijskog tretmana:

-Tim ljudima treba pružiti ruku, sesti sa njima, razgovarati i dati im priliku da kažu šta im je na duši. Oni itakako imaju šta da kažu. Jedino što mi koji smo u prilici da ih slušamo možda nismo uvek dovoljno brzi i blagovremeni. Pri tome ne mislim samo na profesionalce, nego prvenstveno na članove njihovih porodica.

Naš sagovornik ističe da ljudi zapravo veoma malo znaju jedni o drugima. Ono što kod većina slučajeva samoubistava može da se primeti su nagle promene ponašanja i povlačenje u sebe, na šta posebno treba obratiti pažnju.