Samo da nas je što više i da smo zdravi: poruka današnjeg skupa “Kikindskog bebi kluba”

Grupna venčanja, maturske večeri, proslave rođendana, sve su to lepe prilike koje izmamljuju radosna osećanja. Ipak, kada svečanu salu Gradske uprave Kikinda, jednom u tri meseca posete tek nedavno rođene bebe, emocije su znatno jače. Uspavane, neke i uplakane, a na licima pojedinih beba vide se osmesi i bude znatiželju da se zapitate stojite li pored budućeg uspešnog sportiste, direktora, naučnika, dobrog zanatlije… Samo da su zdravi, to je poručio i gradonačelnik Nikola Lukač, obraćajući se roditeljima koji su svoje bebe doveli po prve poklone gradske uprave Kikinda.

Emocije su preplavile i baku Gordanu koja je sa snajkom, po poklon, dovela prvu unuku, Miu. Baka Gordana, inače majka kikindskog fudbalera Armanda Čekića, strica male Mie, kaže da bi volela četvoro unučadi najmanje. Kaže da je jako emotivna u ovom trenutku ali da će biti presrećna da ih bude što više i da će sve moći da ih čuva.

Majka dvoipomesečne Mie, Anđela Ugren kaže da se sa bebom dobro snalaze.

Stvarno nam nije teško. Noći su mirne, beba spava, lepo ručka, nema šta da bude teško. Mislili smo da će biti dečak ali volimo što je devojčica. Volela bih da imamo puno dece. Za ovaj potez gradske kuće samo mogu da kažem da i treba tako da bude. Stolica za hranjenje je super. Ja sam inače nezaposlena, imam 19 godina, a u narednom periodu pre svega ću se posvetiti deci, porodici. Samo da budu zdravi.

Ramona Tot, članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici ističe važnost i ove mere populacione politike Grada Kikinda.

– Ovo je jedna od najvažnijih mera lokalne populacione politike. Podelili smo 111 paketa rođenih tokom aprila, maja i juna meseca ove godine. Obuhvatile smo sve bebe koje su rođene ne samo u Kikindi, već i u drugim gradovima, ali imaju prebivalište u našem gradu. Od 2014.godine postoji “Kikindski bebi klub” i sa ovim malim darom pokazujemo koliko su nam najmlađi stanovnici važni. Verujem da će roditeljima to pomoći, kaže Ramona Tot.

U paketu su kao i do sada multifunkcionalna stolica, radosnica i peškiri. Ono što je moglo da se primeti je da je, možda, veći broj roditelja koji su nakon desetak i više godina, u 2021. dobili bebu. U šali ili “u zbilji” kažu “To je korona učinila”. Ne mali broj njih dobilo je treće dete u tekućoj godini a za razliku od prethodnih godina kada je rođenje trećeg deteta bilo posmatrano kao “previše” sada je ta odluka sve češća.