Sajancima predstavljena mogućnost konkurisanja za sredstva IPARD programa

Javni pozivi za dobijanje IPARD sredstava koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede odnose se na kupovinu nove mehanizacije i opreme, kao i nabavku traktora. Dugo očekivana sredstava iz predpristupnih fondova EU – IPARD namenjenih poljoprivredi iznose od 175 miliona evra i predviđena su bespovratno za period do 2020. godine. Upravo mogućnost konkurisanja na ovim javnim pozivima bili su tema sastanka poljoprivrednika u Sajanu i predstavnika Poljoprivredne stručne službe “Kikinda”.


Sajanci, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ističu da im je nova mehanizacija potrebna i da su već preko Fondacije “Prosperitati” uspeli delimično da je obnove.
-Bavimo se i ratarstvom i stočarstvom.Uzgajam kukuruz, suncokret, pšenicu, uljanu repicu, tritikale. Prošle godine preko Fondacije “Prosperitate” kupio sam traktor. Moje učešće bilo je 44 procenata od ukupnog iznosa. To je velika pomoć jer ne znam kako bi drugačije uspeo da obnovim mehanizaciju – rekao je Janoš Žigović.
Tamaš Mičiz mišeljenja je da u poslednje vrme ima više konkursa namenjenih poljoprivrednicima:
-Obrađujem oko 70 hektara zemlje, a bavim se i stočarstvom. Uzgajam pšenicu, kukuruz, suncokret, detelinu. U poslednje vreme je mnogo više konkursa namenjenih poljoprivrednicima. Prošle godine konkurisao sam za novac kod Fondacije “Prosperitati” koji mi je i odobren. Što se tiče IPARD programa još uvek nisam odlučio da li ću konkurisati za sredstva. Smatram da bi zarada iz poljoprivrede mogla da bude bolja jer sa sadašnjom dosta teško uspevamo da ukalkulišemo sve troškove.


Visina podsticaja u okviru programa IPARD iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.Podsticaji koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.