Sajam obrazovanja povezao učenike, srednje škole i lokalne firme

Drugu godinu za redom u Kikindi se organizuje Sajam obrazovanja, koji se od sličnih događaja razlikuje po tome što je na jednom mestu spojio srednje škole i firme našeg grada sa učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Sajam je otvorio gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, koji je naglasio da je ovo jedan od načina da se pokaže šta to naš grad nudi kada su u pitanju obrazovanje i pronalaženje buduće profesije:

-Za učenike je ovo dobra prilika da vide šta kompanije nude. Od septembra ćemo u Kikindi i zvanično krenuti sa dualnim obrazovanjem i smatram da je to veliki iskorak. Mislim da smo svi svesni da u Kikindi teškoće u pronalaženju stručne radne snage, što je i regionalni problem. To ne može da se reši za jedan dan, ali mora da krene da se rešava i ovo je jedan od najefikasnijih načina.

Gradonačelnik je istakao da je poseta Sajmu jedan od načina na koji mladi ljudi mogu da kreiraju svoju budućnost. U razgovoru sa investitorima neretko se potegne tema stručne prakse, odnosno procesa dualnog obrazovanja, koje će u narednom periodu biti u fokusu upravo zbog nedostatka uskokvalifikovanih stručnjaka.

-Mi polako ulazimo u problematiku nepostojanja stručne radne snage. To nam je ukazano od strane svih firmi koje posluju u Kikindi. Razgovaramo sa njima i ovo je naš odgovor na taj problem. Tema je veoma važna za budućnost grada i sve ove mlade ljude koji će danas ovde videti šta se nudi. Bitno je da dođe što više dece i da se oni upoznaju sa suštinom ovog Sajma i samog programa. Važno je i da shvate da je ovo jedna od prelomnih tačaka u njihovom životu.

Dualno obrazovanje u Kikindi svoje prve korake počinje u Tehničkoj školi, u kojoj od početka godine postoji kombinovano odeljenje u kojem se školuju budući bravari-zavarivači i operateri mašinske obrade. Momci koji pohađaju ovaj razred tokom ove godine imaju praksu u školskoj radionici, a već od septembra ih očekuje i sticanje iskustva u lokalnim firmama.

U Tehničkoj školi od nove školske godine zaživeće još jedan novi smer elektrotehničar informacionih tehnologija, koji je takođe usko povezan sa dualnim obrazovanjem.

Osmaci sa kojima smo razgovarali smatraju da je dualno obrazovanje važno, ali i da ostale škole imaju mnogo toga da ponude. Većina svoju budućnost vidi u gimnaziji:

Verovatno ću upisati gimnaziju, jer se još nisam odlučila čime ću se baviti. Očekujem da ću u srednjoj školi steći dovoljno znanja, da ću nakon toga upisati fakultet i tako sebi osigurati budućnost, kaže Milica Maćoš.

Predstavnici kikindskih srednjih škola potrudili su se da svoje obrazovne ustanove prikažu na najbolji mogući način, a pored gimnazijskog i štanda Tehničke škole, posećeni su bili i punktovi Ekonomsko trgovinske škole i Srednje stručne škole „Miloš Crnjanski“. Pored škola, na Sajmu su se predstavile i lokalne firme i ustanove.