Sadnja prijateljstva migranata i meštana Banatske Topole

U Banatskoj Topoli je u okviru posete delegacije Evropske Unije realizovana sadnja oko 400 sadnica u kojoj su zajedno učestvovali migranti i lokalno stanovništvo. Prvu sadnicu prijateljstva, topolu, u Banatskoj Topoli simbolično su kao znak prethodne saradnje ali i budućih zajedničkih projekata zasadili gradonačelnik Pavle Markov i šef operacije u delegaciji Evropske unije Nikolas Bizel.

U akciji pošumljavanja su učestvovali migranti iz kikindskog centra i meštani Banatske Topole.

Abdol Muhamad iz Avganistana kaže da je u kikindskom centru već godinu i po dana.

– Zadovoljan sam ovde u prihvanom centru. Stanovnici Banatske Topole su jako ljubazni i ova sadnja će nam jednog dana, kad budemo daleko, biti u dragom sećanju. Uvek ćemo znati da smo za njih uradili dobru stvar, kaže Muhamad za TV Rubin.

Rade Anušić, meštanin Banatske Topole smatra da je ovo selo uvek bilo dobar domaćin i kaže da nikada nisu imali nikakvih problema sa migrantima.

– Migranti dolaze u selo često i mi smo uvek spremni da pomognemo, da se družimo i ova sadnja je rezultat te dobre saradnje. Posle sadnje igraćemo i fudbal a ovo nije prvi put da se družimo sa njima, navodi Anušić.

U Banatskoj Topoli kod obe kapele, vatrogasnog doma i kod migrantskog centra, nekadašnje zgrade preduzeća „29.novembar“ posađeno je ukupno 400 sadnica topole, ukrasne šljive, jasmina i kolaterije. Sadnja je takođe deo projekta koji se realizuje u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za razvoj.