Sa privrednicima Kikinde o borbi protiv sive ekonomije i unapređenju inspekcijskog nadzora

Gradonačelnik Pavle Markov bio je  domaćin skupu kome su prisustvovali privrednici, predstavnici NALED-a, Mreže inspektorata Srbije, predstavnici lokalnih i republičkih inspekcija. Cilj sastanka bio je da se razmotre sve nedoumice o inspekcijskom nadzoru i borbi protiv sive ekonomije.

-NALED kao nevladina, neprofitna i apolitična organizacija ima najbolje refernce da oceni stanje javne uprave i lokalne samouprave tako da nam je drago što smo imali priliku da organizujemo ovaj sastanak. Tema o kojoj smo govorili spada u jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, a to je borba protiv sive ekonomije. Cilj nam je bio da na ovom skupu čujemo koje mogućnosti postoje za dalje unapređenje rada privrednih društava. Politika Grada Kikinde je da se maksimalno ispoštuje zakon, kao i da sve inspekcije takođe rade u skladu sa zakonskim propisima. Naš grad nema većih problema jer spadamo u sredine u Srbiji koje su najdsiciplinovanije u domenu finansijskih davanja – istakao je Pavle Markov, gradonačelnik.

Nacionalna alijansa za lokalno-ekonomski razvoj NALED sa Kikindom sarađuje već 10 godina. Ova organizacija okuplja privrednike, lokalne samouprave i civilna društva sa idejom da se izgradi bolji poslovni ambijent.

-Kroz dijalog sa privredom i lokalnom samoupravom želimo dođemo do rešenja za sve koji posluju u Srbiji, da mogu da se bave svojim poslovanjem, da budu rasterećeni birokratije i da propisi rade u korsit privrede. Privrednici su istakli da im je važno da se smanji pritisak od strane inspekcija odnosno da se saradnja sa njima unapredi i da inspekcije imaju prevetivnu i edukativnu ulogu – rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorica NALED-a.

A evo koje probleme ističu privredna društva.

-Osnovna primedba privrednika su prečeste posete inspekcijskih službenika koje ne prate stepen rizika koje određena firma ima. Ako firma koja je više puta kontrolisana poštuje zakon i sve propise što inspekcija i utvrdi tada se očekuje da se posete inspektora vremenom smanje, što nije uvek slučaj. Druga primedba je ta što inspekcija prilikom svake posete kažnjava – objasnila je Violeta Jovanović.

Ovom skupu prisustvovali su predstavnici “Jaffe”, MSK, firme “Zoppas”, “Livnice”, “Blik produkta”, “Mecafora”, “Grindexa”, “Le Beliera”, “Kozare”, predstavnici Opšteg udruženja preduzetnika, Regionalne privredne komore i filijale NSZ.