Ruskoselski pčelari obeležili slavu Sretenje

Ruskoselsko udruženje pčelara „Roj“ proslavilo je svoju slavu uz svečano lomljenje slavskog kolača i blagoslov sveštenstva upućen pčelarima i njihovim gostima. Kako i priliči, sreli su se sa prijateljima iz cele zemlje, Rumunije i Republike Srpske i svečano obeležili praznik a ujedno razmenili ovogodišnje utiske i iskustva.
– Prezadovoljan sam zato što je ovde danas u Ruskom selu vrh srpskog pčelarstva. Možemo da se pohvalimo da udruženje raste, broj pčelara prošle godine bio je 22 a sad imamo 30 članova, kaže Marinko Petrović, predsednik Udruženja pčelara „Roj“.

U ruskoselskom udruženju pčelara saglasni su da do napretka organizovanog pčelarstva može doći samo udruživanjem. Pre dvadeset godina ovaj sektor poljoprivrde u našoj zemlji bio je u povoju da bi danas privlačio veliki broj onih koji žele da se bave pčelarstvom. Među njima je i Borko Blagojević, član ruskoselskog udruženja Roj od 2015 godine, a sada i budući kum udruženja.

– Pčelarstvom sam počeo da se bavim na nagovor prijatelja. Kolege puno pomažu i to mi mnogo žnači. Neprocenjivo je kada probate med koji te sami proizveli, rekao je ovom prilikom Blagojević.

Naši sagovornici ističu da očekuju bolju pčelarsku sezonu od prethodne. Početna faza razvoja pčelinjih društava koja je u toku, daje razloga za optimizam. Vremenske prilike za sada su odgvorajuće i bitno je da u narednom periodu ne dođe do većih temperaturnih razlika u kratkom periodu.