Rusija u pesmi i stihu. Gost KC-a, Anita Panić

Nedelja posvećena ženi, koju obeležava Kulturni centar na poseban način, ovoga puta je Kikin]anima u goste dovela Anitu Panić, poznatu televizijsku autorku, dokumentaristkinju i književnicu i Ruskinju Elenu Stanisavljević, gitara i vokal. One su kroz pesmu i stih uvele publiku u svet uzbudljivih životnih sudbina velikih ruskih umetnika koje je sovjetski režim i KGB proganjao za života.

Anita Panić, poznata kako široj publici, svakako i Kikinđannima, koji su ispoštovali tu istaknutu umetnicu, čiji su istraživački radovi objedinjeni u prave omaže sa posvetom, ovoga puta je obradovala sve generacije ljubitelja ruske književnosti.

Celovečernji program imao je nekoliko segmenata. Pevali su se i kazivali stihovi Ane Ahmatove, Sergeja Jesenjina, Konstantina Simonova, Bulata Okudžave, koje autorka večeri smatra izuzetnom inspiracijom:

-Ja se bavim dokumentarnim filmom i  istražila sam jednu temu koja je na neki način drugačija od ostalih, kada su u pitanju ruska literatura i muzika. Nešto što ja od detinjstva slušam i čitam. Svi su oni živeli u vremenu, u zemlji koja je bila takva kakva je i  taj Staljinistički režim je njima zagorčavao život do te mere, da se pojedini  nisu ubili, već da su ubijeni. To su neke strašne stvari, koje imaju vezu sa onom starom Rusijom.

U muzičkom delu programa kompozicije koje su izvođene po stihovima poznatih ruskih pesnika, pevala je, uz pratnju na gitari Elena Staniisavljević, Ruskinja koja živi u Beogradu. Kako naša sagovornika kaže do poznanstva i prijateljstva sa tom zanimljivom Ruskinjom i dođšlo je sasvim slučajno.

Elena i Anita žive godinama u komšiluku i tekm nakon 25 godina su se upoznale. Zajednički angažman je došao sasvim spontano, ali na radost svih koji vole i poštuju ovakvu vrstu posvećenosti ruskoj kulturi i umetnosti.