Rusi pomažu obnavljanje ruskoselske crkve

Bračni par iz Rusije Irina i Aleksandar Jesinski tokom protekla dva meseca u pravoslavnoj crkvi u Ruskom Selu restaurirali su ikone u pravoslavnoj crkvi.

Hram u Ruskom Selu je podignut 1935. godine, a u to vreme u selu je živeo ruski emigrant slikar Vladimir Zelinski koji ga je zajedno sa suprugom godinu dana kasnije oslikao. Stoga je Aleksandru Jesinskom velika čast da produži ono što je njegov sunarodnik započeo:

-Pošto Zelinski nije bio školovan slikar, on je imao svoj pristup slikarstvu. Zato je moj zadatak teži. Moram da osetim šta je slikao i hteo da poruči, a da ja to svojim radom ne uništim. Važno je da sačuvam njegovu autentičnost, a da uspešno obnovim freske. Osetio sam porive i namere Zelinskog. U njegovom srcu i radu oseti se tuga i nesreća što je napustio otadžbinu i što se nikada više neće vratiti u rodnu zemlju

Irina Jesinski rekla nam je svoje utiske:

-Stanovnici sela su nas srdačno prihvatili i pružili su nam svu neophodnu pomoć. Crkva sada ima novi sjaj, a na ovaj način podsećamo se i dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata koji su podigli crkvu i čija imena su uklesana na zidu.

Protonamesnik u hramu posvećenom Presvetoj Bogorodici Slobodan Divljakov, rekao je da se saradnja može pripisati čudu. Dodao je da je u ovoj parohiji već osam godina, koliko traje obnova hrama, ali da nije mogao ni da zamsli da će se raditi freskopis jer je ta investicija veoma skupa. Do saradnje je došlo preko organizacija “Srpski kod” i “Naša Srbija” koji imaju dobru saradnju sa ruskim udruženjem “Dvoglavi orao” koji se bave obnovom spomenika kulture van Rusije.

-Prošle godine Rusko Selo i crkvu posetila je delegacija iz Rusije u kojoj je bilo više od 60 umetnika, istoričara, političara, naučnika. Tada su izrazili želju da se ovaj hram obnovi. Za to je zaslužan sam naziv našeg mesta, ali i činjenica da je našu crkvu oslikao Vladimir Zelinski – rako je Slobodan Divljakov.

Crkva je spoj srpske i ruske arhitekture, umetnosti i duhovnosti.

-Vidimo da to spaja ljude dugo posle izgradnje hrama. To je pokazatelj da su nam preci ostavili neizbrisiv trag.ž – zaključio je Divljakov.

Restauracija fresaka na južnoj i severnoj apsidi je prva faza, druga će obuhvatiti ikone u oltarskom delu i sa kupolom će se završiti potpuna obnova freskopisa.U Ruskom Selu Srbi su se naselili posle Prvog svetskog rata, a najveći deo njih su kao dobrovoljci jedno vreme proveli u Rusiji, tako da je spona sa ovom zemljom neraskidiva.