Rumuni traže banatsko povrće

Rumuni traže banatsko povrće

Za poljoprivrednike iz Kikinde i Zrenjanina organizovana je prezentacija koju su pripremili predstavnici Razvojne agencije iz Temišvara o uslovima i načinu izvoza povrtarskih kultura iz Srbije u zapadnu rumunsku regiju. Kako je istakao Kristijan Goci, konsultant Regionalne razvojne agenicije u Temišvaru najveći broj poslodavaca u susednoj zemlji bavi se metalskom industrijom tako da je malo poljoprivrednih proizvođača:
-U Kikindu smo došli kako bi predstavili mogućnost saradnje u sektoru poljoprivrede. Prisutnima smo objasnili na koji način može da se organizuje poslovna saradnja. Imamo veliko tržište i velike potrebe za povrćem, međutim nismo u mogućnosti da ispoštujemo sve zahteve naših kupaca. Želja nam je da saradnju proširimo i na druge zemlje kako bi ih snabdeli. Temišvar će 2020. godine biti Evropska prestonica kulture, tako da će nam biti potrebno više proizvoda kako bi restorani, pijace i svi ostali koji pripremaju hranu bili spremni za veći broj gostiju koje očekujemo.


Saradnju je podržala i Razvojna agencija Srbije. Prema rečima Igora Novkovića, višeg saradnika za strana i domaća ulaganja koji se bavi poljoprivrednim projektima svaki dogovor o saradnji koji će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju je dobrodošao:
-Povod sastanka je da predstavimo i naše potencijale rumunskim partnerima za eventualno ulaganje u Srbiju, da se upoznamo na koji način oni pomažu razvoj poljoprivredne proizvodnje, naročito u ovom delu Banata. Rumunija je već desetak godina u Evropskoj uniji tako da su njihova iskustva u oblasti poljoprivrede takođe značajna za nas.


Inicijator sastanaka bio je Milan Jovanović, privatni preduzetnik iz Kikinde koji ima iskustva u saradnji sa Rumunijom.
Povratari ističu da robu sve češće plasiraju stanovnicima pograničnih mesta u Rumuniji.Poljopoprivrednici iz Kikinde saglasni su da bi se povratarska proizvodnja u našem gradu povećala ukoliko bi postojala mogućnost izvoza proizvoda u Rumuniji jer bi to značilo siguran plasman i otkup.