Roždestvo inspiracija za novi CD Hora mladih „Sveti Nikolaj Srpski“

Hor mladih „Sveti Nikolaj Srpski“ počeo je sa radom 2005. godine pri Hramu Svetog Nikole u Kikindi. Nakon nekoliko godina rodila se ideja da se pripremi CD.

Prvi je izdat 2013. godine. Nosio naziv „Ovim pobeđuj“ i bio je posvećen obeležavanju 1700 godina od ozvaničenja pravoslavne vere, dok je drugi CD „Božanstvena liturgija Svetog Jovana Zlatoustog“ publika mogla da čuje godinu dana kasnije. Ono što se sada priprema je prirodan nastavak dosada urađenog.

-Treći CD posvećen je rođenju Gospoda Isusa Hrista, odnosno Roždestvu. Snimljeno je 20 pesama, u okviru kojih se nalaze Tropar Božića, Kondak Božića i koš 18 pesama na temu rođenja Gospoda Isusa Hrista, kaže Živanka Špirić koja vodi ovaj hor.

CD je sniman krajem prošle i početkom ove godine.

-Deca koja su ga snimala su uzrasta od 8 do 17 godina. Kao i na prvom i drugom Cdu, pomogao nam je Grad Kikinda, tako što su nam omogućili korišćenje prostorija za snimanje, odnosno studio u vrtiću „Plavi čuperak“ PU „dragoljub Udicki“, dodaje Špirić.

Različite generacije odlično funkcionišu kao celina, što pesmama i nastupima daje posebnu notu. Iskustvo koje ovde stiču za njih je neprocenjivo i ono ih najviše spaja i motiviše da rade.

-U horu sam dve godine, a odlučio sam se da dolazim ovde, jer volim da idem na putovanja, da nastupam i da imam probe, kaže Vid Panić, dok Svetozar Sadžak dodaje:

 

-Drugari i nastavnica veronauke su mi sugerisali da se priključim horu, jer umem lepo da pevam. Stekao sam nezaboravna iskustva, upoznao nove prijatelje, odlazili smo na putovanja i posećivali manastire.

Milica Sandić nešto je starija od momaka. Ona je u horu više od pet godina. Iako je tinejdžerka i njenoj generaciji nije blizak repertoar hora, to je nije demotivisalo da vredno radi:

-Tu su mnogo brojna druženja i nastupi. Tu je i naša Živanka, ona je naš glavni pokretač. Za nama su lepa putovanja i iskustva.

Novi CD još nema naziv, a publika će verovatno moći da ga čuje na jesen. Do tada ovim mladi ljudi vredno rade kako bi usavršili glasove i kako bi njihovi nastupi bili još uspešniji.