Roman „Žena“ Simonide Milojković predstavljen Kikinđanima

Novi roman Simonide Milojković pod nazivom „Žena“ prvo je književno delo u našoj zemlji koje govori o transrodnim osobama. Iako je očekivala negativne reakcije, autorka ističe da je njena knjiga prvi put dobila podršku šire društvene javnosti.

Nakon velikih uspeha romana „Grabljivica“ i „Ljubav u doba kokaina“, jedna od najčitanijih spisateljica Srbije Simonida Milojković predstavila se publici novom, škakljivom temom. U velikoj sali Kulturnog centra Kikinđani su imali prilike da čuju priču o ženi, koja je mnogo propatila zbog toga što je drugačija.

-Svi mi smo negde drugačiji i zbog toga smo nekad u životu bili diskriminisni. Htela sam da ispričam jednu priču o predrasudama, kroz najdrastičniji primer, a to je kroz priču o ženi, koja je rođena u muškom telu, izjavila je autorka.

Ona ističe da transrodne osobe još u najmlađem životnom dobu primećuju da su rođene u pogrešnom telu. Uz svu svoju muku, oni doživljavaju uvrede, ponižavanja, čak i fizičko nasilje.

Ipak, situacija u Srbiji je mnogo bolja nego što se čini. U prilog ovome govori i činjenica da su po prvi put i društvena i književna javnost dali podršku delu naše sagovornice.

Prema rečima autorke, svi se mi osećamo jako tesno u ovom sistemu vrednosti i u moralu koji danas vlada. Stoga se i problemi transrodnih osoba ne razlikuju mnogo od problema bilo kog pojedinca.

Simonida Milojković je član Udruženja književnika Srbije, a njen prvi roman „Grabljivica“ dostigao je tiraž od 210.000 primeraka. Naredni roman „Ljubav u doba kokaina“ po objavljivanju postaje bestseler i nedavno je pretočen u pozorišnu predstavu za stariju školsku deca, koja za cilj ima prevenciju narkomanije.