Roman „Kad slep čovek plače“ predstavljen Kikinđanima

Vanja Čobanov predstavio je kikindskoj publici svoju novu knjigu „Kad slep čovek plače“. Kuriozitet je što se radnja ovoga romana delimično odigrava i u našem gradu, odakle se priča širi na ostale krajeve sveta.

Motivi ovog podnevlja našli su se u knjizi između ostalog i zato što je autor rodom iz Banata:

Radnja zahvata jedan zanimljiv period Kikinde između Prvog i Drugog svetskog rata, opisuje tadašnje prilike i ljude, i priča o nekim pomalo zaboravljenim vrednostima. Knjiga opisuje ljude, prilike, milje i priča o nekim zaboravljenim vrednostima. Kikinda je za mene jedan gradić koji ima osobine urbane sredine, ali ne može a i ne treba da se liši duha koji je ostao iz prošlosti.

Zbog svega navedenog, lokalna samouprava takođe je dala podršku u promociji romana „Kad slep čovek plače“:

-Autor je u romanu opisao Kikindu i to u vremenu kojima je došlo do različitih napredaka u razvoju naše varoši. Ukoliko se ostvari namera da se knjiga ekranizuje, Kikinda će biti jedna od lokacija na kojoj bi se snimala serija, što je dodatna promocija kulture našeg grada, kaže pomoćnica gradonačelnika Stanislava Hrnjak.

Budući da su glavni junaci ovog dela slepi ljudi, autor je pripremajući građu za roman ostvario i odličnu saradnju sa organizacijom slepih i slabovidih „Severni Banat“, čiji su članovi prisustvovali promociji.

Pored romansiranih delova, knjiga ima i svoj istraživački karakter što je posebno interesantan detalj. Čita se u jednom dahu i ne primećuje se kada je došao kraj. Zbog svega navedenog, bilo bi zaista zanimljivo da se ekranizuje i da Kikindu sagledamo iz jednog drugačijeg ugla.