Rod voća umanjen za 30 odsto

Voćari ubiraju plodove svog rada, pa je i u voćnjaku Poljoprivredne stručne službe “Kikinda” pri kraju berba jabuka.

-Godina je bila teška. Vremenske prilike nisu išle na ruku voćarima. Suša traje već pola godine i evidentan je nedostatak vlage. Visoke temperature nisu pogodovale razvoju pa su prinosi smanjeni. Kvalitet voća je dobar jer ima dosta šećera i zdravo je – istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

U kikindskom ataru oko 100 hektara oranica je pod voćnjacima. Najviše je šljiva i jabuka, slede lešnik i kajsija, a potom i ostale voće vrste.

-Rane sorte voća bolje su prošle ove godine jer je brže završena generativna faza.Kasnije sorte, koje se sada beru, imaće veće posledice od suše. Vinova loza dobro podnosi ovakve vremenske prilike i vinogradari će ove godine biti zadovoljni sa kvalitetom grožđa koje je slatko jer je nakupilo dosta šećera – kaže naša sagovornica.

U voćnjaku je 3.300 sadnica, a zastupljeno je pet sorti jabuka: “gala”, “zlatni delišes”, “red prins”, “greni smit” i “fudži”.

Rane sorte voća bolje su prošle ove godine jer je brže završena generativna faza.Kasnije sorte, koje se sada beru, imaće veće posledice od suše. Vinova loza dobro podnosi ovakve vremenske prilike i vinogradari će ove godine biti zadovoljni sa kvalitetom grožđa koje je slatko jer je nakupilo dosta šećera.

-Voćnjaći su morali da se navodnjavaju, a voće je koristilo vlagu jedino da bi održavalo svoje fiziološke procese. Stoga se bojim da je došlo do poremećaja prilikom formiranja cvetnih pupoljaka i da će se to odraziti na prinos za narednu godinu – dodala je Jelena Kljajić.

Na voćnjaku je i pet sorti lešnika.

-Lešnik je dobar. Sada mu je šesta godina i svake godine je rodnost sve veća. U toku je skupljanje plodova koji su dobrog kvaliteta. Još uvek je rano pričati o proceni prinosa – napomenula je Jelena Kljajić.

Ove godine u voćari nisu imali problema sa bolestima. Međutim suvo i toplo vreme pogodovalo je štetočinama poput biljnih vaši i stenica.