Rod dobar, voćari u minusu

Voćari ubiraju plodove svog rada, pa je i u voćnjaku Poljoprivredne stručne službe “Kikinda” pri kraju berba jabuka. U voćnjaku je 3.300 sadnica, a zastupljeno je pet sorti jabuka: “gala”, “zlatni delišes”, “red prins”, “greni smit” i “fudži”, a podignut je pre osam godina ističe Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

-Ova godina bila je taška sa aspekta zaštite. Velike količine padavina u maju i junu, kada smo imali 200 litara kiše po kvadratnom metru, stvorilo je odlične uslove za razvoj bolesti. Voćari su morali da rade intenziviranu zaštitu uz povećan broj tretmana – kaže Jelena Kljajić.

U kikindskom ataru oko 100 hektara oranica je pod voćnjacima. Najviše je šljiva i jabuka, slede lešnik i kajsija, a potom i ostale voće vrste.

-Jabuka, ali i svo ostalo voće dobeo je rodilo. Problem koji imaju voćari su tržište odnosno plasman i niske cene. Cena voća ubedljivo je najniža u poslednjih pet godina. Najverovatniji uzrok tome je zatvaranje ruskog tržišta. Kada nema izvoza dolazi do tržišnih viškova i to je razlog što cena pada – dodaje Kljajićeva.

Sakupljanje plodova na parcelama pod lešnicima takođe je završeno. U kikindskom ataru sve više je zasada leske.Završena je i berba u vinogradima.

Naša sagovornica savetuje voćarima da sačekaju prvi mraz i nakon što opadne 50 do 60 procenata lišća potrebno je da urade tretman bakarnim preparatima. On je važan zbog bolesti koje su bile intezivne tokom ove godine. Dezinfikovanjem voćnjaka i vinograda bar donekle će biti sanirane posledice bolesti.