RIK proglasio konačne rezultate izbora

Republička izborna komisija je na jučerašnjoj sednici usvojila Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine. Sledeći korak je zakazivanje konstitutivne sednice Narodne skupštine Srbije.

Izašli su konačni rezultati RIKa nakon dve nedelje od održavanja izbora i ponovljenog glasanja na 234 biračka mesta od čega u Vojvodini na 23 biračka mesta. Prema tom izveštaju, izborna lista “Aleksandar Vučić–Za našu decu” osvojila je 1.953.998 glasova, odnosno 60,65 odsto od svih birača koji su izašli na izbore, odnosno 188 mandata. Izborna lista “Ivica Dačić–Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma” osvojila je 334.333 glasova, 10.38 odsto glasova, odnosno 32 skupštinskih mandata. Lista “Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju” je osvojila 123.393 glasova, 3.83 odsto glasova birača, odnosno 11 mandata.

Pored ovih lista, u Narodnu skupštinu ušle su i četiri manjinske partije. “Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor” dobio je 71.893 glasova, odnosno 2.23 odsto od broja birača koji su glasali i devet mandata. Izborna lista “Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo-Stranka pravde i pomirenja (SPP)-Demokratska partija Makedonaca (DPM)” osvojila je 32.170 glasova, tačno jedan odsto glasova i četiri mandata.“Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina osvojila je 26.437 glasova, 0.82 odsto glasova i tri mandata, dok je lista “SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin” osvojila je 24.676 glasova, 0.77 odsto glasova što takodje čini tri mandata. Sve ostale izborne liste nisu prošle cenzus.

Kikinda će u republičkom parlamentu imati sigurno jednog poslanika, Milenka Jovanova, potpredsenika SNS koji se nalazi na 22 mestu naprednjačke liste dok je takođe izvesno da će u republički parlament ući i i aktuelna zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić koja se nalazi na 194.mestu i kojoj bi mandat pripao nakon povlačenja dela poslanika sa liste davanjem ostavki.