Retrospektivno književno veče Dušana Radaka

Jedno veče bilo je premalo da bi se obuhvatio celokupni opus stvaralaštva, koje traje više od 40 godina. Sa pravom je književno veče Dušana Radaka u ateljeu „Terra“ nosilo prefiks „retrospektivno“. Govorilo se o ključnim segmentima rada značajnog kikindskog umetnika, koji o sebi i svom stvaralaštvu govori veoma skromno, iznoseći isključivo činjenice.

Prve pesme objavio je 1974. godine. Radio je kao urednik umetničkog programa nekadašnjeg Doma omladine i bio je glavni urednik Književne zajednice Kikinde.

Pored pisanja, Radak je aktivno pratio kulturnu scenu nekadašnje velike države. Napravio je i paralelu sa tim periodom i sadašnjim stanjem u književnosti i umetnosti uopšte.

Nekad nam se čini da je na snazi i onaj paradoks da je knjiga i autora sve više, a čitalaca nikad manje. Radak, ipak, ne deli to mišljenje:

-Čini mi se da se i dalje prilično mnogo čita. Međutim, u velikom broju slučajeva, u pitanju su ljubavne pesme i valjda tako mladi ljudi počinju. Primetio sam da ima mnogo takvih pesama. Tek u nekim slučajevima desi se da neko iskorači iz toga i krene nekim pravcem, koji može da ga odredi kao pravog pesnika u bližoj ili daljoj budućnosti.

Novo vreme donosi i drugačije poglede na umetnost i društvo uopšte. Zbog toga je važno svima pružiti šansu, a vreme će pokazati ko je zaista kvalitetan. Na retrospektivnoj književnoj večeri govorili su i kritičarka Dragana Todoreskov i književnik Radovan Vlahović.