“Relazioni amichevoli” između Gimnazijalaca i đaka iz Falkonare

Gimnazijalci su u okviru razmene učenika ugostili đake iz italijanskog grada Falkonara Maritima. Tokom sedmodnevnog boravka u našem gradu domaćini su se potrudili da im pokažu znamenitosti i posebnosti Kikinde, tradiciju i kulturu našeg naroda, kao i zanimljive igre iz ovih krajeva.

Grupa učenika iz italijanskog grada Falkonara Maritima, koji se nalazi na obali Jadranskog mora prvi put gostuje u Srbiji, rekla je profesorica Miljana Kitanović,  a do ove saradnje je došlo nakon što su Gimnazijalci u martu posetili taj primorski grad:

U toku sedmodnevnog boravka naši đaci su osetili gostoprimstvo italijanskih domaćina, pa smo se i mi  potrudili da osmislimo svaki dan na poseban način, kako bi im ulepšali boravak.

 

 

 

Spretnost i snalažljivost bili su na ispitu kroz deset punktova. Na postavljene zadatke, svi su odgovarali na potpuno isti način, dokazujući da igra najlakše zbližava ljude, kako je i komentarisala gošća iz Falkonara, petnaestogodišnja  Benedeta Brunori:

 

 

 

-Ovo je moj prvi dolazak u Srbiju, u Kikindu i mogu da kažem da mi je fantastično. Stvarno mi se dopada ovo mesto. Sve je vrlo specifično, zato što je dosta različito od onoga na čega sam navikla. Ljudi su vrlo prijatni, gostoljubivi i vrlo dobri.

 

Gimnazijalci su većinom do sada i bili u ulozi domaćina i baš ta otvorenost čini  da bolje razumeju različite kulture i da razvijaju toleranciju.

Skakanje u džaku, skijanje na travi, takmičenje u pravljenju mumije od toaletnih ubrusa, zatim gađanje piramide od limenki loptama napravljenih od papira i druge zanimljive igre obojili su prolećno popodne na Starom jezeru jednoj generaciji, koja će pamtiti april u Kikindi.