Rehabilitacija u okviru banjskog odmora za penzionere

Fond PIO iz sredstava društvenog standarda i ovog proleća će penzionerima, koji ispune propisane uslove i nađu se na rang listama, omogućiti da koriste pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama i rehabilitacionim centrima Srbije. Rok za podnošenje prijava je 13. april. Kako bi mogli da ostvare to svoje pravo da o trošku Fonda PIO borave 10 dana u jednoj od 25 banja u Srbiji, navela je sekretarka udruženja Zorica Vasiljević,  moraju da ispune određene uslove. Da bi neko konkurisao treba da ima manju penziju od 24.980 dinara i da u zadnjih pet godina nije koristio tu mogućnost:

U pitanju je rehabilitacija,  nije u pitanju lečenje premda su u okviru boravka u banjama obuhvaćene i redovne terapije. U ponudi su  Niška banja, Vrnjačka banja, Sokobanja, Koviljača, Bukovička, Sijerijska, Ribar

ska Iidruge. Ipak, najčešće se penzioneri opredeljuju za banje, koje su u blizini, ali je presudan zdravstveni razlog odlaska.

Tačan iznos sredstava koje će fond za tu svrhu odvojiti još nije poznat, ali je prošle godine na besplatnu rehabilitaciju otišlo oko 12.500 penzionera, njih 1.500 više nego u 2016. Penzioneri, koji dobiju mogućnost desetodnevnog boravka u banjama, osim smeštaja, tri obroka, dobijaju i tri terapije. Prevoz nije obezbeđen, ali se dobijaju putni troškovi u visini javnog prevoza. Radno vreme Udruženja penzionera ponedeljkom, sredom i petkom od devet do 12 sati, a nakon uskršnjih praznika svakodnevno, do 13.aprila kada je krajnji rok za podnošenje prijava.