Redovna nastava u svim kikindskim školama- U klupama 450 prvaka

Kikindski osnovci i srednjoškolci seli su danas u školske klupe uz intoniranje himne „Bože pravde“. Najradosniji su bili prvaci koji su sa nestrpljenjem iščekivali svoj veliki dan- polazak u školu. To nam potvrđuju dva Aleksandra, đaci OŠ „Feješ Klara“.

Super nam je u školi. Učićemo matematiku, srpski, engleski, svašta. Čuo sam da ćemo ići u salu za fizičko. Zajedno smo išli u vrtić „Plavi čuperak“– pričaju uglas Aleksandar Žarković i Aleksandar Pap. Zajedno sa drugarima iz odeljenja, spremno su dočekali predlog svog učitelja Radovana Stepanova da predstavnike grada koji su, uz prigodne poklone, došli da im požele srećan polazak u školu pozdrave pesmom „U svetu postoji jedno carstvo“.

– Želim vam uspešan i srećan polazak u školu, da na licima uvek imate osmehe, da budete dobri đaci i steknete nezaboravna prijateljstva. Ovi poklončići su tu da vam pomognu na ovom novom početku– u srdačnoj atmosferi poručio je im je prvi čovek grada Nikola Lukač.

Direktorica OŠ „Feješ Klara“ Hermina Čemere ističe da je danas u školi svečano.

Dočekali smo prvi septembar ushićeni i radosni. Ove godine imamo 216 upisanih učenika. Od toga je 21 đak prvak u odeljenju na srpskom jeziku i šestoro koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku– precizirala je Čemere.

Gradonačelnik Nikola Lukač i članice Gradskog veća Milena Živkov i Ramona Tot obišli su najmlađe školarce i u školama „Žarko Zrenjanin“, „Bratstvo-jedinstvo“ u Banatskoj Topoli“ i „Slavko Rodić“ u Banatskom Velikom Selu.

U najmanjem kikindskom selu u klupe je selo osmoro prvaka, kaže nam direktor OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Banatskoj Topoli koja broji ukupno 45 učenika.

Prošle godine je bilo svega troje prvaka, nadam se da će se trend povećanja broja nastaviti i narednih godina. Migracije prema gradskim sredinama učinile su svoje proteklih godina u svim seoskim sredinama, pa je i dece u školama znatno manje, ali tu ima primetnog pomaka. Ovde sad postoje uslovi za zaposlenje i povoljniji je ambijent za rešavanje stambenog pitanja – ukazuje direktor škole Vladimir Dejanac.

U Oš „Žarko Zenjanin“, u odeljenju učiteljice Anice Šargin Njagrić prvake zatičemo u poslu. Relja nam pokazuje da crtaju omiljenu igračku. U njegovoj svesci-krupnooki meda.

U ovoj školi radim punih 35 godina, ovo mi je deseta generacija prvaka. U odeljenju je 23-oje dece. Školski dan je počeo intoniranjem himne, dobili su “Moju bojanku” putem koje će se bolje upoznati sa našom zemljom. Razgovarali smo o bojama zastave, a za domaći zadatak dobili su da oboje zastavu. Na drugom času smo razgovarali o omiljenoj igrački, koju su nacrtali i obojili- priča nam učiteljica.

Članica Gradskog veća Milena Živkov navodi da su sve škole na teritoriji Grada Kikinde spremno dočekale početak nove školske godine.

Prvi septembar je dan kom se najviše raduju đaci i prosvetni radnici. Ove godine smo obišli četiri škole i poželeli prvacima lep i uspešan početak školovanja. Nadamo se da će ova školska godina biti bolja nego prethodne dve. Posle dužeg vremena, časovi traju 45 minuta i nadamo se da će deca što lakše pohađati nastavu za vreme ove pandemije– rekla je Živkov.

Da se u školama primenjuju sve propisane epidemiološke mere, ističe direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“ i predsednik Aktiva direktora škola Tihomir Farkaš.

Na dnevnom nivou pratimo situaciju i u saradnji sa gradskim kriznim štabom sve odluke donosiće se u interesu dece. Imali smo niz sastanaka na kojima smo sa predstavnicima Ministarstva, Školske uprave , ZZJZ dogovorili sve korake za naredni period, kaže Farkaš.

Radi i dnevni boravak

U OŠ „Žarko Zrenjanin“ koja ima 570 đaka, među kojima i 70 prvaka, veliko je interesovanje roditelja da deca pohađaju dnevni boravak.

Prijavljeno je 60 učenika, ali za sada postoje uslovi za njih 30. Nastojaćemo da naredne školske godine otvorimo još jedno odeljenje boravka jer je zaista potreba roditelja koji rade da deca budu zbrinuta. Ovde imaju sve uslove, lepo opremljen prostor, ishranu, mogu kvalitetno da provedu vreme. Održaćemo roditeljski sastanak, da vidimo koji su prioritetni slučajevi, da tu decu primimo, a sve ostale moraćemo na neku listu čekanja da stavimo, pa kada se otvore mogućnosti i njima da pomognemo, poručuje Farkaš.