Različitost spaja: iste namirnice, drugačija jela

Već je odavno poznato da hrana, baš kao i umetnost i sport, briše sve granice. Ovoga puta ona je spojila mlade ljude, koji se bave gastronomijom baš u našem gradu.

U prostorijama Doma učenika „Nikola Vojvodić“ počele su prve radionice Internacionalnog kampa, koji je spojio mlade iz susedne Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Srbije:

-Projekat „Omladinska kulinarska laboratorija, koji se sprovodi u našem gradu, a partner je Ekonomsko – trgovinska škola, od velikog je značaja za našu zajednicu. U prilici smo da okupimo grupe mladih iz tri zemlje i na taj način podignemo na viši nivo ne samo međunarodnu saradnju, već i kapacitete i ugled naših obrazovnih ustanova u regionu. Kulinarski smer je u ovom slučaju priznat i prepoznat kao veoma važan za Evropsku uniju kao finansijera. Sam moto ovog međunarodnog skupa je „Iste namirnice – različita jela“. Tako je poznata lepa poruka razumevanja i tolerancije, a to su vrednosti koje negujemo i na kojima lokalna samouprava radi, rekla je prilikom otvaranja Kampa zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić.

Ponos našeg grada je što može da dočeka i ugosti mlade iz regiona. Njima nije nepoznanica da su Kikinđani dobri domaćini, tako da i ovoga puta uživaju u boravku i raduju se novim znanjima:

-S obzirom na to da smo imali prilike da učestvujemo u vašim manifestacijama, znali smo da će nas dočekati veliko gostoprimstvo, na čemu smo vam neizmerno zahvalni. Mislim da će ovaj kamp proći u najboljem redu, jer već vidim da su prvi utisci naših učenika jako dobri. Zadovoljni smo kvalitetom vašeg grada i organizacijom Kampa. U ime naše škole, našeg grada i Republike Hrvatske iskreno smo vam zahvalni na svemu što radite za naše učenike, istakao je gost sa Korčule i magistar gastronomije Ante Skokandić.

Osim što smo dobri domaćini, Kikinda ima čime da se ponosi kada je gastronomija u pitanju, a posebno na učenike kuvarskog smera Ekonomsko – trgovinske škole, koji su nizali uspehe tokom školske godine, koja za njih, iako je raspust, još nije završena, jer je škola jedan od organizatora ovog kampa:

-Ekonomsko – trgovinska škola daje deo prostorija u kojima će se odvijati deo programa, u kojem smo učestvovali sa nekim našim idejama kao što su poseta bazenu, tradicionalnom salašu u blizini Kikinde i kvizu znanja na engleskom jeziku. Mislim da su gosti jako zadovoljni, kaže direktor Ekonomsko – trgovinske škole Tomislav Bartolić.

Prva radionica u okviru kampa bila je posvećena sirovoj hrani, a sinonim za ovakav način ishrane za većine je Maja Volk, koja je i vodila ovaj čas. Uživala je radeći sa mladim ljudima, a evo kakve su bile povratne reakcije:

-Njima je bilo interesantno da probaju nešto što je u propagandi napravljeno da nije ukusno. Uvek se tvrdi da zdrava hrana nije ukusna, što je glupost. Oduševili su se štrudlom od maka, koju pravim za 2 minuta bez kuvanja. Tu su samo urme, mak i malo limuna i to je božanstveno. Mislim da će im to biti hit svuda.

 

Kulinarski kamp je u Kikindu dovela „Panonska inicijativa“ s ciljem da se promovišu kulturološke različitosti kroz hranu:

-Danas imamo priliku da ugostimo 40 mladih kuvara, koji će narednih 5 dana izučavati sirovu hranu, zdravu hranu i hranu koja nema glutena, budući da nam je evidentan rast u populaciji onih koji su intolerantni na gluten. Smatrali smo da je važno da obučimo ove mlade generacije kako da pripremaju bezbednu hranu za tu grupaciju, ističe Dragana Dukić iz „Panonske inicijative“.

Nosilac projekta je „Resurs centar za održivi razvoj“ iz Beograda. Mladi kuvari će do kraja nedelje imati priliku da steknu različita iskustva, a već sutra ih očekuje radionica sa Adrijanom Bručić, uticajnom hrvatskom blogerkom iz oblasti bezglutenske ishrane.