Ratne dnevnice za rezerviste iz Kikinde

Iz advokatske kancelarije Aleksić stigle su dobre vesti za rezerviste Vojske Republike Srbije tokom Nato bombardovanja 1999.godine. Presude su utvrdile diskriminaciju većine u odnosu na borce topličkog okruga kojima je isplaćena nadoknada za vreme provedeno u vojnoj rezervi.

U Višem zrenjaninskom sudu utvrđena je diskriminacija rezervista Kikinde u odnosu na oko 10.000 učesnika odbrane zemlje iz topličkog okruga kojima je Vlada Republike Srbije isplatila 3.500 dinara po danu. Pravo na ovu naknadu, kako je utvrdio zrenjaninski sud a prethodno 2012. godine i Sud za ljudska prava u Strazburu, imaju svi vojni rezervisti bez obzira na kojoj su se teritoriji u vreme bombardovanja nalazili.

– To znači da borci Kikinde, imaju pravo 3.500 dinara po danu jer je to novčana naknada za to vreme. Borci Kikinde, Novog Sada, Subotice, Niša, ne žele da budu u neravnopravnom položaju, ne žele da budu diskriminisani. Niko nije odlazio u rezervu zbog novca već su se odazvali na poziv otadžbine da brane zemlju od mnogo snažnijeg neprijatelja, i naši građani su dostojanstveno branili svoju zemlju, kaže advokat Srđan Aleksić.

Više od 50.000 ratnih rezervista iz cele Srbije ovlastilo je advokate da se izbore za isplatu novčane pomoći za učešće u ratu 1999. godine. U Kikindi se ova presuda odnosi na oko 2000 ljudi.

– Te ’99.godine kada je bila Nato agresija, u našem gradu odziv je bio 110 odsto od mobilizacije koja je tražena, a tek kasnije saznajemo da su veterani na jugu Srbije od Vlade Republike Srbije dobili ratne dnevnice, odnosno određena primanja i tek tada je počela pravna bitka za naša prava, kaže Vladimir Radojčić, iz kikinskog Udruženja srpskih ratnih veterana.

Kikinđanin Nedeljko Miladinov u rezervi je te 1999. godine proveo 72 dana. Odlaskom u mobiliste ostao je i bez posla gde je dobio otkaz ugovora o radu. Ipak za to vreme mnogi su izgubili mnogo više, na prvom mestu zdravlje.

– Svako jutro neko iščekivanje, ležemo sa mišlju hoće li nas bombardovati. Naš položaj je bio uz granicu sa Rumunijom gde su njihovi vojnici svaku noć palili vatre da ne bi bili bombardovani. Dosta kolega je tada popustilo sa živcima, ili su se propili, iskren je Nedeljko Miladinov.

U narednom periodu slede dogovori mobilista i Ministarstva odbrane u vezi sa isplatama naknade. U advokatskoj kancelariji Aleksić nadaju se pozitivnim rezultatima pregovora do kraja godine.

Više o ovoj temi imaćete priliku da pogledate u emisiji „Mini intervju“ koji je na programu naše televizije u ponedeljak 14.maja sa početkom u 21h.