Raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike i dva IPARD programa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je konkurs za podsticaje koji se odnosi na mlade poljoprivrednike.Pravo na podsticajimaju punoletni mladi poljoprivrednici, nosioci poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, ukoliko je kao nosilac, odnosno član komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva prvi put upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava počev od 1. januara 2018. godine i nalazi se u aktivnom statusu. Na dan podnošenja prijave na konkurs poljoprivrednik mora da ima 18, a u kalendarskoj godini u kojoj podnosi prijavu najviše 40 godina života, istakla je Mirjana Tomić, savetodavac PSS.

Ne mogu da konkurišu mladi koji su bili članovi nekog drugog gazdinstva, na primer, kod roditelja, kao ni oni koji su imali gazdinstvo na svoje ime pa su ga u međuvremenu zatvorili jer će biti odbijeni. Sam postupak konkurisanja je jednostavan. Uz popunjenu prijavu odnosno zahtev dostavljaju se predračun za željenu investiciju, uverenje o plaćenim javnim prihodima, izvod iz matične knjige rođenih – kaže Mirjana Tomić.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji može da se ostvari je 1,5 miliona dinara bez PDV-a odnosno 75 odsto od vrednosti investicije. Ukoliko bude više zainteresovanih predviđen je sistem bodovanja, a prednost će imati mladi koji su iz poljoprivredne i veterinarske struke, kao i tehnolozi u preradi i proizvodnji hrane. Zahtevi se mogu podneti za biljnu i stočarsku proizvodnju, osim za pogonske mašine.

-Može se aplicirati za priključnu mehanizaciju za skoro sve vrste proizvodnje, priplodna grla, svu opremi i mehanizaciju vezanu za stočarsku prozvodnju. U sistemu bodvanja prednost će se davati voćarstvu, povrtarstvu i stočarstvu – dodaje Tomićeva.

Sredstva su bespovratna, a zahtevi se podnose do 31. decembra.Rasipasni su pozivi i za IPARD program za dva poziva: za nabavku traktora snage do 100 kilovata i za izgradnju objekata na gazdinstvu za skladištenje , sušaru, za priključnu mehanizaciju. Ovaj poziv, koji je otvoren do 23. decembra, posebno je interesantan je za voćare jer mogu da isfinansiraju svoju investiciju od početka do kraja.

Naša sagovornica dodaje da je Poljoprivredna stručna služba „Kikinda“ na raspolaganju svima kojima je potrebna pomoć oko prikupljanja i popunjvanja dokumentacije.