Rasadniku “Vikumak” sredstva za unapređenje proizvodnje

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je 80 miliona dinara za podršku rasadničkoj proizvodnji, pošumljavanju i razvoju lovstva na teritoriji Vojvodine. Među onima kojima je odobren novac je i rasadnik „Vikumak“ iz Iđoša. Radivoj Lagundžin, vlasnik rasadnika napominje da su im sredstva u iznosu od 700.000 dinara odobrena za unapređenje rasadničke proizvodnje i za pošumljavanje zemljišta u svojini fizičkih lica.

-Novac ćemo iskoristi za kupovinu sadalice za rasadnik i baterijske motike. Sredstva za pošumljavnje biće iskorišćena za sadnju topole u Belom blatu – rekao je Lagundžin.

Naš sagovornik ističe da redovno konkuriše za novac koji je značajan za rasadnike poput njegovog.

-To nam omogućava da obnovimo mehanizaciju, a tu je i pomoć za postavljanje ograda oko rasdnika, kao i za navodnjavanje. Svake godine nešto obnovimo – napominje Radivoj Lagundžin.

Opšte je poznata činjenica da je Vojvodina jedna od najnepošumljenijih regija.Pošumljenoa je svega 6,5 odsto, tako da je Pokrajina ozbiljno pristupila rešavanju ovog problema. U vlasništvu porodice Lagundžin su rasadnici „Vikumak“ i „Dorijat“, a sa ovim poslom počeli su da se bave pre 16 godina.