Rasadnik ruža

Nenad Mijuc iz Kikinde pre devet godina počeo je da se bavi proizvodnjom rasada ruža. U početku je njegovo poljoprivredno gazdinstvo proizvodilo isključivo ruže stablašice.

-Zbog potrebe tržišta i naših klijenata počeli smo da proizvodimo i ostale sorte ruža poput: penjačica, mnogocvetnica, čajevki – istakao je Mijuc.

Zbog svojih dekorativnih osobina ruža zauzima visoko mesto među cvećem i hortikulturnim sadnim materijalom. Ruža se gajila još kod najstarijih civilizacija.

-Proizvodnja ruža traje dve ili tri godine. U proleće se seju podloge koje se tokom leta kaleme. Sledeće godine kada dođe jesen one se vade. Proizvodnja ruža stablašica traje tri godine. Najpre se tokom proleća seju podloge, potom se iste godine kalemi vrsta ruža koja će dati stablo, a sledeće godine tokom leta ruža se opet kalemi jer tada se određuje koju boju će imati cvet – objašnjava Nenad Mijuc.

Naš sagovornik ističe da je ova proizvodnja zahtevna.

-Kada smo počinjali nismo znali koliko je posla oko uzgoja ruža. Ipak, kako se povećavala potražnja, a samim tim i proizvodnja shvatili smo da to nije posao koji traje dva do tri meseca godišnje, nego ga ima čitave godine. Važno je i konstantno prisustvo u ružičnjaku – priča naš sagovornik.

Ulaganja u celokupnu infrastrukturu su velika dodaje Mijuc:

-Repromaterijal je skup, kao i hemijska sredstva kojima se prskaju ruže. Da bi sadnica bila prve klase mora da se sačuva lisna masa. Svake godine suočavamo se sa novim izazovima jer je svaka godina drugačija jednom je kišna, jednom sušna. Ova godina bila je povoljna za proizvodnju jer nije bilo padavina koje prouzrokuju bolesti. Putem sistema kap po kap ružama smo obezbedili dovoljnu količinu vlage.

Ova godina bila je povoljna za proizvodnjhu ruža.

-Sadnice prodajemo na pijaci, u poljoprivrednim apotekama i na vašarima. Cena je ista kao kada smo počinjali pre devet godina od 100 do 700 dinara, a ulaganja su sve veća i veća. Imamo 15.000 sadnica i ova količina je dovoljna za dodatni prihod koji ostvarujemo.Ne bi bila dovoljna da živimo od ovog posla. Sledeće godine povećaćemo proizvodnju i ubaciti nove sorte – zaključuje proizvođač ruža.

U Kikindi ima svega dva rasadnika ruža, tako da se pokriva potražnja za kraljicom cveća.